Wat met je geplande trainingen als je op vakantie gaat?

Het merendeel van de sporters heeft een bepaald doel voor ogen. Of je doel nu is om gezond en fit te blijven of om een marathon uit te lopen. Je streeft iets na en daarvoor doe je bepaalde trainingen. Of je nu van A tot Z een schema volgt van op het internet of gemaakt door een sportcoach, of als je eerder traint op gevoel. Je volgt altijd een bepaald stramien en je hebt ergens in je hoofd wel een trainingsplan voor de komende weken in je hoofd. Maar wat doe je daarmee als je op vakantie gaat? Ga je gewoon verder, zet je alles op pauze of pas je je trainingen aan? Hieronder geef ik je mijn tips.

Alvorens te duiken in de trainingen, wil ik jou graag eerst even laten nadenken. Waarom ga jij op vakantie? Als we even kijken naar de letterlijke betekenis van het woord “vakantie”, dan vind je terug dat vakantie “vrije tijd” betekent. Laten we even duiken in een oud woordenboek. Ons woordenboek geeft een aantal betekenissen aan het woord: 1) Aaneengesloten vrije tijd 2) Aantal vrije dagen achter elkaar 3) Afwezigheidsperiode 4) Jaarlijks toegekende vrije tijd 5) Ontspanning 6) Ontspanningsperiode 7) Periode van niet werken 8) Periode van vrije tijd 9) Periode waarin niet hoeft te worden gewerkt 10) Reces 11) Recreatie 12) Reis 13) Rust. Vakantie dient dus een moment te zijn waarin je dient te ontspannen, rusten en niet hoeft te werken.

Misschien denk je nu wel, “ja, maar mijn trainingen zijn voor mij geen werk, maar ontspanning”. Klopt, dat geld voor mij ook zo. Alleen kan je wel een onderscheid maken tussen wekelijks je training af te werken tussen het werk en het huishouden door, volgens de regels van je schema en sporten op vakantie. Sporten op vakantie moet ontspannend en rustgevend zijn. Ga vooral niet op vakantie proberen je persoonlijke records te behalen of je intervaltrainingen af te werken. Vakantie dient een moment te zijn, waarop je in feite, opnieuw leert beseffen waarom je ooit gestart bent. Herontdek de liefde en de goesting die je ooit gekregen hebt om aan deze sport te beginnen. En dat kan het best op een ontspannen manier wanneer je op/met vakantie bent.

Ga jij dus binnenkort op vakantie? Of heb je vrij en blijf je lekker thuis? Dan raad ik je aan om je strakke schema even aan de kant te schuiven en op zoek te gaan naar sportieve activiteiten waar je zin in hebt en waar je doorheen het jaar misschien geen tijd voor hebt. Gebruik het moment om nieuwe omgevingen te ontdekken, eens met vrienden en familie een sportieve activiteit te doen en nieuwe dingen uit te proberen!

Het belangrijkste van vakantie is om even een break te kunnen nemen van onze routine. We hebben de neiging om alles te willen doen. Je werk, je huishouden, je vrienden, je familie, zoveel mogelijk events,… En daar komen nog je trainingen bij. Altijd lekker druk in de weer. Neem wanneer je met vakantie bent niet alleen een break met je werk, maar doe gewoon ook even hetzelfde met je trainingen. Wanneer je op vakantie bent, is het dé moment om nieuwe dingen uit te proberen en alternatieve trainingen te doen. Ga voor grote wandelingen, ga eens zwemmen, ga eens met vrienden padel spelen, probeer eens een leuke groepsles uit met je beste vriend(in)… Er zijn zoveel leuke sporten die je tijdens je vakantie kan uitproberen!

Ga dus zeker door met sporten tijdens je vakantie. Je hoeft zeker niet te stoppen. Maar durf even op de pauzeknop te drukken en te genieten van je welverdiende vakantie. En na je vakantie, dan pik je weer lekker op.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s