10 redenen waarom je yoga een kans moet geven

Een jaar geleden, heb ik mezelf een challenge opgelegd om gedurende twee weken lang elke dag een kwartiertje yoga uit te proberen. Op dat moment, leek dat voor mij een grote uitdaging. Ik was absoluut niet te vinden voor “het zweverige” gedoe rond yoga. Thans, zo dacht ik erover. Lenig was ik ook absoluut niet. De uitdaging gedurende twee weken aangaan (en volhouden!), leek mij daarom de ideale manier om het een kans te geven. Na die twee weken zou ik dan een excuus hebben, door te kunnen zeggen dat ik het geprobeerd heb, maar dat het toch niets voor mij bleek. Maar dat is niet wat er gebeurde. Sindsdien sta ik elke ochtend op mijn yoga-mat. En wanneer ik een dag mis, voel ik mij al snel onrustig. Dat komt doordat yoga heel wat voordelen met zich meebrengt. En vooral voor lopers.

1. Flexibiliteit

Als loper zul je al wel gemerkt hebben dat soepelheid en flexibiliteit niet onze beste kant is. Bij het lopen worden onze spieren dan ook korter. Wanneer je spieren te kort zijn, maak je daarom meer kans op blessures. Door regelmatig aan yoga te doen, zullen je spieren weer soepeler en langer worden. Je spieren zullen de schokken tijdens het lopen dus beter kunnen opvangen. Win-win!

2. Sterkere core

Yoga is niet alleen een must-do om je lenigheid in de hand te werken, maar ook om sterker te worden. Na een paar sessies, zal je al snel merken dat kracht en stabiliteit bij yoga centraal staan. Het is een ideaal alternatief voor een rustige krachttraining, waarbij je verschillende spiergroepen aanspreekt tijdens één sessie.

3. Verbeter je lichaamshouding en rugklachten

Zowel bij het lopen, als in ons dagelijks leven, hebben we regelmatig een slechte houding. We zitten heel veel, waardoor we snel rugpijn krijgen. Dat was bij mij ook het geval. Sinds mijn auto-ongeluk (frontaal ongeluk), had ik voortdurend rugklachten. Geen dokter die me kon helpen. Tot ik yoga ontdekte. Mijn rugklachten zijn enorm verminderd dankzij ze verschillende houdingen die je tijdens zo’n yogasessie aanhoudt. Ook je loophouding heeft er baat bij.

4. Sterkere botten

Door het lang aanhouden van bepaalde posities, worden je botten sterker. Net zoals dat het geval is bij krachttraining en lopen.

5. Betere bloedcirculatie

Misschien heb je het al wel eens gelezen of gehoord, maar de verschillende posities bij yoga zorgen ervoor dat je bloedsomloop verbetert. Houdingen waarbij je bijvoorbeeld je benen in de lucht houdt, zorgen voor een verbeterde bloedstroom. Dat is optimaal wanneer je zware of vermoeide benen hebt.

6. Vermindert stress

De ontspannende houdingen tijdens een yogasessie, doen het stresshormoon cortisol dalen. Dit zorgt voor een lagere bloeddruk, een lager hartritme, een betere vertering en een sterker immuunsysteem. Je lichaam gaat tijdens een yogasessie eenvoudig over van inspanning, naar ontspanning.

7. Diepere slaap

Als je moeite hebt met in slaap te vallen, kan yoga een hulpmiddel zijn. Het helpt je hoofd en lichaam voor te bereiden op de slaap, doordat je zal leren de dagelijkse sleur uit je hoofd te halen. Je geeft je lichaam dus een duidelijk signaal dat het tot rust moet komen. Hoe vaker je dit herhaalt voor het slapengaan, hoe meer het een signaal voor je lichaam zal worden dat het tijd is om te slapen.

8. Zorgt voor meer focus

Door elke ochtend aan yoga te doen, heb ik geleerd om meer in het hier en nu te zijn. Het is voor mij een perfecte manier om op een rustige en gefocuste manier te kunnen starten aan mijn dag. De rest van de dag ben ik energieker en meer gefocust.

9. Boost je uithouding

Ben je nog op zoek naar een actieve en rustige hersteltraining? Dan is yoga een ideale hersteltraining die je vanaf nu in je trainingsschema moet toevoegen. Het hoeven niet altijd intensieve trainingen te zijn. Vind de juiste balans door af en toe een rustige hersteltraining toe te voegen aan je schema. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

10. Relax, ontspan

Pittige training achter de rug? Zware dag gehad op het werk? Kom dan even tot rust dankzij yoga. Geef je lichaam de rust die het nodig heeft, krijg je ademhaling onder controle en geniet van een momentje enkel en alleen voor jou. Je zal al snel merken dat dit de hoofdreden wordt waarom je yoga regelmatiger gaat gaan uitvoeren. Take that me-time, and enjoy it.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s