Whole Body Cryotherapie: dit moet je weten

De laatste tijd ben ik erg bewust bezig met het zoeken naar actieve rustmethodes en snellere recuperatie/herstel methodes. Voldoende slapen, regelmatig sporten en bewegen, gezond eten,… maken allemaal deel uit van een gezonde levensstijl. Al die zaken boosten ook je immuniteit. Maar wat kan je doen om je lichaam nog een extra boost te geven? Hoe kan ik nu net dat tikkeltje verder gaan? Dat wou ik graag weten. Ik zocht het op en al snel kwam ik tot de conclusie dat lichamelijke blootstelling aan (extreme) koude een erg effectief middel blijkt om sterken, gezonder en gelukkiger te zijn.

Ja, uiteraard. Ik heb al veel gelezen over ijsbaden of koude douches. Denk maar aan de quote “A cold shower a day, keeps the doctor away“. Die had ik al vaker zien terugkomen. Maar overgaan tot actie, vond ik persoonlijk echt moeilijk. Hoewel ik de vele voordelen van “koude” ondertussen kende (denk maar aan: sterken worden, je immuniteit boosten, ontstekingen vermijden, sneller recupereren, … en noem maar op), slaagde ik er maar niet in om tot actie over te gaan. Een ijsbad is voor mij uit den boze. Een koude douche, héél af en toe, in de zomer wanneer ik afkoeling zoek na een training. Tot daar aan toe. Maar om nu zo’n ritueel in m’n dagelijkse routine in te bouwen, om een koude douche of bad te nemen, no way Jose. Niets voor mij.

Wat nu? Is er dan niks voor mij om toch te genieten van de voordelen van blootstelling aan koude? Is het echt alles of niets? Ik kan toch niet de enige zijn die een ijskoude douche of bad nemen zo moeilijk vindt? Bestaat er niet zo iets als een tussenoplossing? Ik sprak erover met mijn osteopaat en die verzekerde mij dat er wel degelijk een andere oplossing bestond. Oef! Maar wat dan? Whole Body Cryotherapie. De naam komt je misschien niet bekend voor, maar je hebt er waarschijnlijk al mee te maken gehad. Cryotherapie wordt namelijk ook gebruikt als behandeling tegen wratjes, maar dan lokaal. De wratjes worden dan “bevroren” door middel van ijskoude vloeibare stikstof en verdwijnen na een tijdje.

Bij Whole Body Cryotherapie, ga je gedurende 3 minuten met je hele lichaam (behalve je hoofd) in een cabine staan, waarin koude lucht (stikstof) geproduceerd wordt tot wel -180°. Doordat het gaat om “droge koude”, is de stap om in de cabine te stappen veel kleiner, dan de stap om in een koud bad te gaan liggen. Uiteraard voelt het wel nog steeds koud aan, maar ik vond het op een aangename manier koud worden. Je lichaam heeft de tijd om te wennen aan de koude. Alvorens je het echt héél koud krijgt, zitten de drie minuten er al weer op. Ideaal dus. Bovendien heeft het dezelfde voordelen als andere methodes van blootstelling aan koude. Ik som de belangrijkste hieronder even op:

  1. Je bloedtemperatuur stijgt tot wel 40°, waardoor je immuniteit versterkt wordt en virussen makkelijker bestreden worden
  2. Betere doorbloeding, doordat je bloedvaatjes opengaan
  3. Diepere slaap
  4. Snellere recuperatie/herstel en minder spierpijn
  5. Goed tegen stress en depressie, door de boost in serotonine en endorfine
  6. Hulpmiddel tegen cellulitis, dankzij de collageen productie en het makkelijker verwijderen van afvalstofjes
  7. Ontstekingsremmend effect op gewrichten en spieren

Cryotherapie heeft dus heel wat voordelen en wordt ook wel een natuurlijke pijnstiller genoemd. Het kan een sneller herstel na een blessure in de hand werken. Het enige nadeel is dat het geen goedkoop middel is, doordat de machines en de stikstof best duur in aankoop zijn. Zo betaal je gemiddeld €30 à €35 per sessie. Maar… Voor wat, hoort wat zeker? Let wel op. Cryotherapie is niet aangeraden voor personen met een hoge bloeddruk. Ga jij het testen?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s