Tot rust komen op yoga- en loop retraite

Eind juli vertrok ik op een vijfdaagse retraite in Namen, georganiseerd door JO-GA. De retraite is volledig toegewijd aan lopen en/of wandelen, yoga, gezonde voeding en tijd nemen voor jezelf. Ik besloot om alleen deel te nemen aan de retraite, wat voor mij een primeur was. Best wel spannend dus, wanneer je nooit eerder alleen een vakantie boekte en je gedurende een korte week een huisje zal gaan delen met twaalf andere personen. Hoe het allemaal verliep, lees je hieronder.

De retraite ging maandag namiddag van start. Omdat ik zelf nog wat werk in te halen had en ’s avonds les zou gaan geven in de fitness, kwam ik pas maandagavond na het avondeten aan. Om 20 uur was mijn les gedaan en onmiddellijk daarna vertrok ik richting Namen met een klein hartje. Ik vond het best wel spannend om ergens als laatste aan te komen waar je niemand kent. Toen ik aankwam zat er een groepje van twaalf personen aan tafel. Ze hadden al een eerste yogasessie achter de rug en waren net klaar met eten. Na mijn spullen weggelegd te hebben in mijn kamer, nodigden ze mij uit om aan te sluiten. Na een kennismakingsronde was ik helemaal gerustgesteld. We vormden een groepje van allemaal verschillende leeftijden, achtergronden, afkomsten, interesses en jobs. En toch hadden we heel wat gemeen. Iedereen was alleen naar de retraite gekomen met dezelfde reden: tot rust komen met mensen die dezelfde passie als hen delen.

Voor het slapengaan kregen we een briefing over wat er ons de komende dagen te wachten stond. Elke dag zou bestaan uit een ochtend- en avond yogasessie, een loop-of wandeltraining, lekker eten en ontspanning. Op dinsdag zou onze loopcoach aankomen en zouden we een eerste looptraining doen. Voor de wandelaars stond er een pittige wandeling op het programma. Voor ieder wat wils dus. Ik koos ervoor om dinsdag te gaan lopen. Mijn trailschoenen kwamen goed van pas. De loopcoach filmde een aantal stukjes op het parcours om achteraf onze looptechniek te debriefen. Iedereen kwam aan de beurt en kreeg persoonlijke tips & tricks. Na het lopen kregen we een uitgebreide lunch van Bouchée Double. Wat werden we verwend. Ze toverde voor elke maaltijd een heerlijke vegetarische menu op tafel. Een echte chef!

Op woensdag wou ik het wat rustiger aan doen en koos ik ervoor om na de ochtend yogasessie te gaan wandelen met het wandelgroepje. Na de wandeling was het tijd om helemaal te ontspannen: jacuzzi, sauna en massage. Ideaal! Nog een boekje erbij en ik was helemaal in de wolken. Achteraf gezien misschien net een beetje te veel in de wolken, want die avond yogasessie ging een stuk minder vlot voor mij. Gelukkig kon de yoga-leerkracht onmiddellijk de mood en energieniveau van iedereen inschatten en paste hij zijn lessen aan ons aan. No worries dus, geen mega ingewikkelde posities na zo’n drukke dag. Oef!

Na de ontspannende dag op woensdag, voelde ik me goed genoeg om op donderdag een lange trailloop te gaan doen met de loopgroep. Na de ochtendyoga en een uitgebreide brunch, gingen we ’s namiddags een trail van 13 km lopen. Stevig! Trail en hoogtemeters. Twee dingen die ik vaak vermijd in mijn gewoonlijk trainingsschema. Maar wat heb ik genoten van elk moment. De uitzichten, de team spirit, de fijne verhalen van iedereen. Wat een topdag. Na de trail sprong ik onmiddellijk in het zwembad, gevolgd door de jacuzzi en de sauna. Dat had ik verdiend. Die avond yogasessie was best stevig na zo’n actieve dag, maar wat deed die goed aan m’n spieren. Stretchen van kop tot teen en je kan de dag erna weer gewoon verder. Heerlijk.

De volgende ochtend zat de week er al weer op. Wat is de tijd voorbij gevlogen. ’s Ochtends stond er nog een detox sessie op de planning met een drankje en een nuchtere recuperatieloop. Daarna pakten we allemaal onze valiezen en vlogen we naar de ontbijttafel. Honger! Na zo’n actieve week hadden we dat heerlijke eten wel verdiend. Dat er op vrijdag geen yogasessie meer gepland stond, vond ik stiekem niet zo erg. Toen ik thuiskwam, was ik best wel moe. Moe maar voldaan. Ik had een zalige week achter de rug. Ik heb allemaal nieuwe mensen leren kennen met wie ik zeker nog contact ga houden. En ik ben weer een ervaring rijker. Een unieke ervaring.

Duizend maal bedankt hiervoor aan de organisatoren van JO-GA. Ik heb genoten van de eerste tot de laatste minuut. Voor herhaling vatbaar! PS: zin gekregen? Er staan dit jaar nog twee vakanties op de planning en er zijn nog een aantal plaatsjes vrij. Niet twijfelen. Gewoon doen. Enjoy!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s