10 tips om de COVID-19 crisis gezond door te komen

92402982_1501244353388226_2778052988853949982_n

De Corona crisis, die nu al een aantal weken zo goed als alle landen rondom ons treft, heeft een grote invloed op ons dagelijks leven. Het bepaalt de manier waarop we werken, naar school gaan, onze vrije tijd besteden, in contact blijven met onze vrienden en familie, sporten en eten. Kortom: COVID-19 heeft op heel korte termijn ons hele leven overtroffen. Maar hoe ga je daar nu allemaal mee om? Hoe zorg je ervoor dat je deze vreemde periode van “isolatie” gezond, sportief en psychologisch doorkomt? En vooral: hoe blijf je in deze rare periode positief? Ik geef je hieronder een aantal tips die je de komende weken zullen helpen deze Corona crisis te overleven op een gezonde, sportieve en positieve manier.

Tip 1: Zorg voor structuur

Heel wat mensen onder ons kregen de afgelopen weken te horen dat ze hun werk- en/of schoolroutine volledig overboord moesten gooien. Sommigen kregen de boodschap dat ze moesten stoppen met werken, anderen kregen dan weer te horen dat ze van thuis uit moesten werken. Maar hoe ga je om met zo’n grote verandering en wegvallen van je dagelijkse routine? Eigenlijk kan je hier op twee manieren mee omgaan. De eerste manier om hiermee om te gaan, is om dag tot dag je dagen te vullen. Opstaan wanneer je wil (want je kan nu eindelijk eens uitslapen), last-minute in je pyjama voor je computer kruipen om te beginnen werken, een hele dag lang in meetings zitten, ’s middags snel iets eten en toch maar even een trainingsbroek aantrekken, weer voor je computer kruipen tot de dag om is en ’s avonds opnieuw eten en voor de TV ploffen, want wat was het een vermoeiende dag. Ik zeg er al onmiddelijk bij: dit is niet de goede manier. Als je dit doet, is de kans inderdaad groot dat je snel moe, futloos en depressief zal geraken.

De andere manier om met de verandering om te gaan, is door je dagen gestructureerd te plannen, alsof je dat zou doen op een normale werkdag. Zet je wekker op het uur dat je normaal gezien zou opstaan en neem tijd voor jezelf. Doe wat je zelf graag doet. Je hebt nu toch de tijd alvorens je aan je dag moet beginnen. Ga wandelen, lees een boek, probeer eens wat yoga of stretchingsoefeningen uit, volg een virtuele sportsessie of maak een uitgebreid ontbijt voor je gezin. Daarna heb je tijd om je op te frissen, je aan te kleden (vermijd de trainingsbroek of pyjama) en aan de slag te gaan. Als je van thuis uit werkt, zorg er dan voor dat je tussen de virtuele meetings door regelmatig de benen strekt en even naar buiten gaat. Neem ’s middags zeker een middagpauze om samen met je gezin te eten of ook weer even te gaan wandelen. Daarna ben je fris om aan het tweede deel van je dag te beginnen. Sluit de dag dan af met een sportsessie of stevige wandeling alvorens je aan het avondeten begint. Plan zo al je dagen in en zorg voor voldoende variatie.

Tip 2: Blijf bewegen

Wij hebben het geluk dat we ons “kot” eigenlijk nog uit mogen om te gaan sporten. Het is in deze periode ook erg belangrijk dat je je lichaam voldoende beweging gunt, om fit te blijven en je afweersysteem te stimuleren. Ook zal sporten helpen om je mentaal beter te voelen. Tijdens het sporten komen er namelijk endorfines vrij die je gelukkiger zullen doen voelen, tijdens en na de sportsessie. Als je van nature al sportief bent, blijf dan gewoon doen zoals je bezig was maar doe het op een gematigde manier. Vermijd dus intervaltrainingen en ga voor rustige trainingen op een gemiddelde hartslag. Ben je geen sportieveling en vraag je je af hoe je in beweging kunt blijven? Probeer eens een aantal dingen uit en zoek uit wat jou het meeste ligt.

Er zijn bijvoorbeeld meer dan ooit online sportsessies beschikbaar gemaakt voor iedereen. Probeer zo’n sportsessie uit, alleen of met je gezin. Of maak er zelfs een virtuele date van met je vrienden. Spreek samen een uur af om te FaceTimen, volg allemaal samen dezelfde virtuele les en moedig elkaar gedurende de sessie aan. Wil je graag sporten en tegelijkertijd wat frisse lucht en zonlicht opsnuiven? Ga dan stevig power-walken, begin aan een start-to-run programma, ga eens fietsen of zet je sportmatje buiten en doe je sportsessie buiten.

Tip 3: Eet gezond

We zitten voortdurend thuis, waardoor het erg moeilijk is om van alle zoetigheden af te blijven. Alles ligt binnen handbereik en het is erg verleidelijk om uit verveling ongezond te eten. Probeer het snoepen te vermijden en eet gewoon zoals je dat ervoor deed of zelfs gezonder. Wat moet er zeker op je boodschappenlijstje staan wanneer je boodschappen gaat doen? Groenten, fruit, noten, zaden, mager vlees, volkoren brood en andere deegwaren, havermout, yoghurt,… En begin met experimenteren. Zorg voor gezonde tussendoortjes voor jezelf en voor je familie, zodat je niet alleen “saai” en “gezond” moet eten. Maak frisse fruitsalades, maak lekkere maaltijdsalades klaar voor ’s middags, maak eens havermoutpannenkoekjes of homemade muesli voor het ontbijt, maak een lekker bananenbroodje of gezonde snickers als vieruurtje,… Het internet staat vol met gezonde en lekkere tussendoortjes! Laat je gaan en kijk wat jij en je gezin het lekkerst vinden.

Niet alleen je tussendoortjes moeten gezond zijn, maar ook de hoofdmaaltijden. Gebruik verse producten en zorg ervoor dat er op je bord altijd voldoende groenten liggen. Voeding die je imuunsysteem versterken, omdat ze veel vitamine C bevatten, zijn onder andere citroenen, paprika, kiwi’s, broccoli, spinazie, aardbeien, tomaten, bessen,… Zorg er in deze periode dus zeker voor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt, zodat je op die manier je weerstand en je energieniveau op peil houdt.

Tip 4: Volg het nieuws, maar met mate

Op de TV, op de radio, op je smartphone, op social media en misschien zelfs op je werk. Het woord “Corona” zal zonder twijfel het meest gebruikte woord van 2020 worden. Waak erop dat je niet gek wordt en zorg ervoor dat je je leven niet laat overheersen door het COVID-19 nieuws. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, maar doe het met mate. Zet de meldingen op je smartphone bijvoorbeeld uit en kies ervoor om op één moment van de dag het nieuws omtrent het onderwerp te verzamelen. Idealiter probeer je er overdag niet al te veel aandacht aan te besteden en volg je ’s avonds het nieuws op TV. Maak je geen zorgen, dan zal je zeker helemaal up to date zijn over het laatste nieuws omtrent Corona. Maar vermijd om het nieuws ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds te volgen, dan nog eens op je apps te zoeken naar de updates en ook nog eens naar de radio te luisteren. Je hoort uiteindelijk 20 keer hetzelfde op een dag. Laat het dus rusten en jezelf niet gek maken door het nieuws en kies zelf om bewust om te gaan met het nieuws dat je verzamelt.

Tip 5: Wees niet te streng voor jezelf en je familie

Ik had het hierboven al over gezond eten en niet in verleiding komen met zoetigheden. Dat is zeker helemaal waar, maar wees ook niet te streng voor jezelf en voor je gezin. Het zijn zo al vreemde tijden, dus gun jezelf ook eens iets extra. Iets wat je in normale omstandigheden niet zou doen. Het is nu dan ook meer dan ooit de tijd om samen met je gezin te experimenteren in de keuken door samen een taart te bakken, pudding te maken of een cake te bakken. En als je dat doet, ga je er ook niet gewoon naar staan kijken hé? Geniet van het stukje taart die jullie samen maakten, maar doe het gewoon niet elke dag. Alles is uiteindelijk een kwestie van balans.

Tip 6: Spreek (virtueel) af met je vrienden en familie

We zitten allemaal thuis en we moeten ook zo weinig mogelijk buitenkomen voor onnodige zaken. Ik moedig iedereen dus ook echt aan om niet weg te gaan, als het niet nodig is. Maar dat wil niet zeggen dat je daarom geen contact meer mag hebben met je vrienden en familie. Integendeel! Het is nu heel erg belangrijk om elkaar te steunen, goede moed in te praten en op te vrolijken. Plan vaste tijdstippen in om met z’n allen te FaceTimen of te WhatsApp’en. Maak er iets leuks van en zorg dat iedereen op tijd klaarzit voor jullie virtuele date. En vooral: doe het regelmatig.

Tip 7: Neem tijd voor jezelf

Voor vele gezinnen is de situatie waarin we momenteel zitten geen eenvoudige situatie. De kinderen mogen niet naar school, krijgen veel huiswerk, worden zenuwachtig omdat ze niet weg mogen. De ouders mogen niet gaan werken of moeten verplicht telewerken. Dat zorgt ervoor dat het thuis al snel heel druk en vermoeiend kan worden. Zorg daarom dat je doorheen de dag ook de tijd neemt voor jezelf. Plan wat me-time in. Je hoeft heus niet alles samen te doen. Je mag ook eens alleen gaan wandelen, rustig een boek lezen, op je gemak een bad nemen of gewoon even van de zon genieten. Zorg dus eerst voor jezelf en dan pas voor de anderen. Want als jij niet goed in je vel zit, zal je dat gevoel alleen maar overdragen aan de rest van je gezin.

Tip 8: Blijf positief en geniet van de kleine dingen

We horen voortdurend negatief nieuws in de media. Zoveel nieuwe overlijdens, zoveel nieuwe besmettingen, weer een vestrenging van de maatregelen, nog langer van thuis uit werken of niet werken,… Maar probeer je op te trekken aan de positieve dingen in je huidige situatie. Het zijn niet altijd grote dingen, maar ook kleine dingen waar je dankbaar voor moet zijn. Probeer voor jezelf dagelijks drie dingen op te sommen waarvoor je vandaag dankbaar was. Ik doe een poging. Ik ben vandaag dankbaar dat ik (1) geen twee uur onderweg ben geweest naar m’n werk en daardoor vanochtend al wandelend kon genieten van de zonsopgang, (2) ik van thuis uit in het zonnetje kon werken (en ja, er was lawaai rondom mij, maar daar probeer ik me niet druk om te maken) en (3) dat ik na het werk gezellig met m’n gezin kon barbecueën. Aan jou nu. Denk eens na waar jij dankbaar voor bent. Je zal zien dat het je helpt om de moed er in te houden en toch ook de positieve kanten van deze crisis in te zien.

Tip 9: Denk niet te veel na over de toekomst

Wanneer ga ik weer normaal mogen gaan werken? Wanneer mag ik m’n familie en vrienden weer zien? Ga ik dit jaar nog op vakantie mogen gaan? Ga ik deze zomer naar mijn favoriete festivals kunnen gaan? Gaat dit ooit allemaal echt voorbij zijn? Allemaal vragen die iedereen zich wel stelt, maar waar we helaas (nog) geen antwoord op hebben. Probeer niet te veel na te denken over de toekomst en probeer vooral te focussen op het “nu”. Denk eerder na over hoe je “nu” (vandaag, morgen en volgende week) er het beste van kan maken. We hebben de antwoorden over de komende maanden nog niet klaar staan, dus het heeft ook geen zin om hier voortdurend over te piekeren. Al wat telt is dat jij en je familie nu gezond zijn. De rest volgt later.

Tip 10: Wees creatief

We hebben allemaal meer tijd dan in normale omstandigheden. Vul je uren niet door alle series op Netflix te bingewatchen, maar zorg voor leuke en creatieve activtiteiten waarmee je je tijd nuttig kan besteden. Hierbij een aantal ideetjes die je alleen of met je gezin kan doen:

  • Maak een Bingo met activteiten die je de komende week moet doen. Steek daar zowel leuke opdrachten in die dienen als vrije tijd, maar ook nuttige opdrachten zoals de badkamer volledig kuisen, een work-out doen, een gezonde lunch klaarmaken.
  • Schrijf kaartjes naar je familie en vrienden.
  • Maak fotoboeken. Het is nu het ideale moment om al je foto’s op je smartphone en laptop eens af te drukken en leuke albums te maken.
  • Knip je haar of dat van je lief zelf. De kappers zijn nu toch gesloten.
  • Volg YouTube tutorials over onderwerpen die je zelf leuk vindt.
  • Maak zelf mondmaskers met stof dat je thuis hebt liggen.
  • Doe klusjes in huis of maak zelf je tuinmeubelen met houten paletten.
  • Ga eens ploggen. Ga wandelen met een vuilniszak en raap het vuilnis dat je op straat ziet liggen op.
  • Doe een oproep op social media en vraag eens aan je buurtbewoners of ze geen boodschappen nodig hebben.
  • Help een vriend in nood. Heb jij ook vrienden die in de zorgsector werken? Leg ze eens in de watten en breng ze een lekkere maaltijd.

Hopelijk helpen al deze tips je wat op weg om op een positievere manier naar deze vreemde periode te kijken en (mentaal) gezond te blijven. Ik vrees dat dit allemaal niet snel achter de rug zal zijn en dat we allen geduld zullen moeten hebben. Stay strong! Samen komen we er wel.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s