G-BOMBS: Wat er dagelijks op jouw bord zou moeten liggen

G-BOMBS, ook wel de 6 meest gezonde voedingsmiddelen op aarde genoemd, zouden dagelijks deel uit moeten maken van je maaltijden. Door ze namelijk alle dagen op je menu te zetten, zou je de kans op het krijgen van ernstige ziektes (zoals kanker) kunnen verlagen. Interessant toch? Maar kan voeding echt als medicijn dienen? En over welke voeding gaat het dan? In deze blog leg ik je uit wat de term “G-BOMBS” betekent, waar het vandaan komt en welke voeding je dan dagelijks zou moeten eten.

G-wat? G-BOMBS. Ik hoorde zelf voor het eerst over G-BOMBS toen ik dit weekend mijn lange duurloop aan het lopen was. Zoals gewoonlijk zet ik tijdens dit type training m’n favoriete podcast “TRAINED” van Nike op. Ditmaal ging de podcast over voeding als een medicijn. De spreker, Dr. Kahn haalde de term “G-BOMBS”, uitgevonden door Dr. Fuhrman, aan bij de vraag welke voedingsmiddelen elke persoon dagelijks binnen zou moeten krijgen. Hij legde kort uit dat het ging om 6 types voeding: G voor groenten (greens), B voor bonen (beans), O voor ajuinen (onions), M voor champignonnen (mushrooms), B voor bessen (berries) en S voor zaden (seeds). Maar waarom zijn deze 6 voedingsmiddelen nu zo goed?

G – groenten (greens)

Dat groenten dagelijks deel uit zouden moeten maken van je maaltijden, is niets nieuws. Ze zitten boordevol vitaminen en goede voedingsstoffen, brengen veel smaak aan je maaltijden, vullen goed en zijn laag in calorieën. De beste groenten die beschermen tegen ziektes zijn de bladgroenten. Ze hebben een verlagend effect op diabetes en beschermen je aders. Ook andere groene groenten, zoals broccoli, zijn aanraders, omdat ze een grote hoeveelheid proteïnen bevatten. Ideaal dus om die goede eiwitten binnen te krijgen.

B – bonen (beans)

Er zijn heel wat soorten bonen. Denk maar aan witte of bruine bonen, sperziebonen, snijbonen, erwten, edamame bonen, kidneybonen, linzen,… En noem maar op. Ten opzichte van andere groenten, worden bonen als superieur gezien omdat ze niet alleen een positief effect op diabetes en cholesterol hebben, maar vooral omdat ze één van de meest voedzame en onbewerkte koolhydraatbron zijn. De groente wordt door ons lichaam namelijk langzaam verteerd, wat hand in hand gaat met een stabiele bloedsuikerspiegel. Hierdoor zal je een lang verzadigd gevoel hebben en dus ook minder snel naar andere zoetigheden neigen.

O – ajuinen (onions)

Ajuinen, en ook de andere groenten die tot deze familie behoren, zoals knoflook, prei, lente-ui, bieslook, enzovoort, hebben een positieve invloed op je gezondheid. Door dit type voeding dagelijks te eten, zouden zowel je cardiovasculaire systeem, als je immuunsysteem er baat bij hebben. Bovendien hebben ook ajuinen een gunstige invloed op het vermijden van een aantal soorten kanker en diabetes. Werk je maaltijden dus maar af met ajuin. Het maakt de smaak af en is daarbovenop nog eens goed voor je.

M – champignons (mushrooms)

Niet de favoriete groente van heel wat mensen, maar ook champignons zijn voordelig voor je gezondheid. Een aantal studies hebben namelijk recent aangetoond dat het dagelijks eten van champignons (alle soorten) gepaard gaat met een verminderde kans op kanker. Champignons zouden dan voornamelijk de kans op borst-, maag- en darmkanker verminderen.

B – bessen (berries)

Bessen. Wie eet deze niet?! Alle soorten bessen (blauwe bessen, frambozen, braambessen, aardbeien,…) worden ook wel “superfoods” genoemd. En dat is niet voor niets: ze zitten vol antioxidanten, bevatten weinig suiker en veel goede voedingsstoffen, stimuleren de breinactiviteit, beschermen je hart en verminderen de kans op kanker. Alleen maar voordelen dus om dagelijks dit soort fruit te eten.

S – zaden (seeds)

Ook pitten en zaden (zoals chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, enzovoort), worden superfoods genoemd. Ze hebben nog meer gezondheidsvoordelen dan noten. Ze zitten namelijk boordevol gezonde vetten, mineralen, antioxidanten en proteïnen, waardoor ze een beschermend effect hebben tegen diabetes. Je moet wel letten dat je zowel zaden, pitten als noten met mate eet, aangezien ze ook erg calorierijk zijn.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s