Hoe je dit jaar je goede voornemens wel waarmaakt

74634273_148567953140068_8207782563790995091_n(1)

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Althans zo denken velen onder ons. De meest populaire goede voornemens van Belgen zijn: gezonder eten en meer sporten. Goed nieuws dus. Helaas slagen maar weinig mensen erin om op het einde van het jaar hun goede voornemens ook effectief waar te maken. Sommigen geven na een tijdje op. Nog anderen zijn er niet eens aan begonnen. Daarom geef ik je hieronder een aantal tips om dit jaar wél je goede voornemens op vlak van sport en gezondheid waar te maken. Benieuwd? Lees dan eventjes hieronder verder.

1. Bepaal één of meerdere concrete doelen

Wil jij in 2020 ook gezonder eten en meer bewegen? Super goed! Dat is al een eerste stap in de goede richting. Om nu ook effectief aan de slag te gaan met deze voornemens, is het belangrijk dat je deze doelen ook concreet maakt. Knip je doel in kleine delen en probeer ze stap voor stap te behalen. “Ik wil meer bewegen in 2020” is dus geen goed concreet doel. “Ik wil elke maandagavond en woensdagavond tussen 19u en 20u mijn Start-To-Run programma volgen” is dat wel. Ook voor je voornemen “Ik wil gezonder eten” kies je beter voor een concreet doel en actieplan. “Vanaf nu eet ik nog maar één keer per maand in plaats van één keer per week frietjes” is daarom ook een beter voornemen. Deze voornemens plan je dan in je persoonlijke en/of werkagenda, zodanig dat je er beter in slaagt om ze week na week te behalen.

2. Niet te veel in één keer willen doen

Een fout die regelmatig gemaakt wordt, is dat we te streng zijn voor onszelf. Wanneer we een nieuw doel hebben, hebben we de neiging om hier onmiddelijk de volle 100% voor te gaan. Maar dat houd je jammer genoeg niet vol. Dat geldt ook voor je goede voornemens op vlak van gezonder eten en meer sporten. Bepaal kleine stappen en kleine doelen om tot je uiteindelijk doel te geraken. Het heeft weinig zin om jezelf voor te nemen dat je vanaf morgen geen snoep meer eet, alle dagen gaat sporten of nooit meer fast food eet. En dan hebben we ook nog eens de neiging om dit allemaal tegelijkertijd te doen: en meer sporten en gezonder eten. Begin met 1 dag op 2 enkel nog te snoepen, één keer per week een sportsessie in te lassen en nog maar één keer per maand fast food te eten. Lukt je dat goed? Dan kan je een stapje verder gaan en proberen om enkel nog in het weekend te snoepen en twee keer te sporten. Zo bouw je op en heeft je lichaam de tijd om zich aan te passen aan de veranderingen en de nieuwe levensstijl. Rome werd ook niet op één dag gebouwd hé?! Dus wees mild voor jezelf en gun jezelf voldoende tijd om te wennen aan de nieuwe gewoontes.

3. Investeer in je doel

Het klinkt misschien gek, maar investeren in je nieuwe doel of voornemen heeft een positieve invloed op je motivatie. Door dingen die je leuk vindt en die bijdragen aan je doel te kopen, zal je extra gemotiveerd worden om je doel deze keer wel te halen. Stel, je hebt als voornemen om dit jaar gezonder te gaan eten en je wil voortaan gaan meal-preppen om niet langer verleid te worden door de broodjes op het werk? Koop dan een leuke lunchbox of een boek met gezonde lunch ideeën. Wil je meer gaan sporten? Koop dan een leuk paar sportschoenen, een sporthorloge of download een aantal leuke apps die je extra goesting gaan geven om er dit jaar écht in te vliegen.

4. Deel je uitdaging met je vrienden, familie of collega’s

Een voornemen halen zonder er met anderen over te praten, is echt heel moeilijk. Praat over je goede voornemens met anderen, zoek vrienden, familie of collega’s die mee met jou willen doen of houd hen op de hoogte van je vooruitgang. Ook dat zorgt voor extra motivatie omdat er een soort “sociale druk” gecreëerd zal worden. Zoek samen naar een leuke en haalbare uitdaging, maak samen een planning of afspraken om tegelijkertijd te gaan sporten, kook voor elkaar, volg elkaar op social media en moedig elkaar aan,… Dit allemaal zal er zorgen dat je elkaar motiveert en dat jullie er met meerderen in zullen slagen om jullie gemeenschappelijk doel te behalen. Want samen ga je toch veel verder dan alleen?

5. Beloon jezelf 

Zoals ik al zei, is het ook belangrijk dat je lief bent voor jezelf. Heb geduld voor jezelf en voor de vooruitgang die je boekt. Deel je grote doelstelling op in kleinere concrete doelen en voorzie hierbij ruimte om deze kleinere successen telkens te vieren. Ben je erin geslaagd om een hele week niet te snoepen? Ben je de voorbije maand elke week minstens één keer gaan sporten? Heb je die eerste 5 km eindelijk kunnen uitlopen? Dronk je de voorbije dagen telkens 1,5l water? Al deze kleine verwezenlijkingen moeten gevierd worden. Sta even stil bij deze momenten en beloon jezelf. Dat kan op heel wat verschillende manieren. Koop jezelf een leuk boek, verwen jezelf door naar de sauna te gaan, eet dit weekend toch nog eens die croissant waar je al zo lang zin in hebt. Je hebt het verdient. En anders houd je dit allemaal toch niet vol. En vanaf morgen ben je dan weer vertrokken!

 


Een reactie op “Hoe je dit jaar je goede voornemens wel waarmaakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s