Wat gebeurt er met je spiermassa tijdens een blessure?

Heel wat sporters worden regelmatig geconfronteerd met blessures. Sommigen al wat vaker dan anderen. En de ene keer is de blessure al wat ernstiger dan de andere keer. Gelukkig maar. Ongeacht de ernstigheid van de blessure, hebben blessures altijd één gemeenschappelijk kenmerk: de noodgedwongen rust die gekoppeld is aan de blessure. Want of je nu gekwetst ben aan je arm, been, knie of hoofd, de blessureperiode zal altijd ingezet worden met een periode van rust. Soms gaat het om een aantal dagen, andere keren gaat het om een langere periode van een aantal weken of zelfs maanden. Maar rusten zal je. Nu is de vraag: wat gebeurt er met je lichaam tijdens een rustperiode? En vooral: kan je er iets aan doen?

Afhankelijk van de ernstigheid van de blessure, zullen sommige sporters gedwongen worden een periode van volledige bedrust in te lassen. Dat is niet alleen het geval bij ernstige blessures, maar ook als je bijvoorbeeld een week lang de griep hebt. In andere gevallen, wanneer de blessure minder ernstig is, zal de rustperiode gekenmerkt worden door rust in combinatie met kinesitherapie en/of rustige alternatieve trainingen. Op die manier blijft je lichaam toch nog een beetje in beweging tijdens de herstelperiode, zonder al te veel kracht uit te oefenen op je blessure. Desalniettemin zal je lichaam tijdens de rustperiode nooit aan dezelfde intensiteit geprikkeld worden zoals dat vóór de blessure het geval was. En dat kan een invloed hebben op zowel je spierkracht, als op je spiermassa.

Sommige sporters kunnen tijdens een periode van volledige bedrust in één week tijd maar liefst anderhalve kilogram spiermassa verliezen. Wanneer je wel kan en mag blijven bewegen, zal er zich ook een daling in spiermassa voordoen, maar in beperktere maten. Naast blijven wegen, kan ook elektrostimulatie tijdens deze herstelperiode een oplossing bieden om je spieren te blijven stimuleren. Niet alleen beweging, maar ook voeding speelt een cruciale rol bij het tegengaan van verlies in spierkracht en -massa tijdens een blessure. Tijdens een blessureperiode is het namelijk aangeraden om je voeding wat aan te passen. Het is in eerste instantie belangrijk dat je niet dezelfde hoeveelheden eten binnenkrijgt als tijdens de actieve periode. Je lichaam verbruikt namelijk veel minder energie en heeft daardoor ook een verminderde energiebehoefte. Wanneer je tijdens een rustperiode toch hetzelfde blijft eten als tijdens een actieve periode, zal je naast het verlies in spiermassa daarbovenop ook een toename aan vetmassa in de hand werken. En dat wil elke sporter uiteraard vermijden.

Maar wat eet je dan in een rustperiode? Wel, over het algemeen raadt men aan om wel voldoende eiwitten te blijven eten, omdat dit laatste het behoud van spiermassa bevordert, ook tijdens een rustperiode. Vooral het aminozuur Leucine dat in eiwitten zit, is belangrijk, omdat dit het meest belangrijke aminozuur is voor spieropbouw- en herstel. Leucine vind je voornamelijk terug in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, maar ook in bijvoorbeeld avocado of bloemkool. Conclusie: tijdens een rustperiode pas je je voeding dus aan door minder koolhydraten en vetten te eten, maar door evenveel eiwitten te blijven eten. Er wordt aangeraden om zo’n 2 à 2,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht in te nemen tijdens een blessure. Idealiter verspreid over 5 à 6 momenten op één dag. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om de nodige hoeveelheid ewitten binnen te krijgen. En dan vooral de belangrijkste aminzoren die in eiwitten zitten.

Om deze reden kan het een oplossing zijn om een supplement van HMB (Beta-hydroxy-beta-methylbutyrate) in te nemen. HMB wordt van nature gevormd uit Leucine, maar zoals ik hierboven al aangaf, is het zeer moeilijk om de nodige hoeveelheid via gewone voeding op te nemen. Daarom kan het innemen van de Etixx HMB 1000 vanaf de start van je blessure je helpen om het verlies in spiermassa- en kracht tegen te gaan. Idealiter neem je deze kuur voornamelijk in tijdens de rustperiode, maar je mag de kuur gerust ook doornemen tijdens de revalidatie periode. Je neemt dan best 4 tabletten per dag  in, twee ’s ochtends en twee ’s avonds. Dat komt overeen met 3 gram per dag, wat ook de nodige werkzame dosis is om je spiermassa te behouden en spierafbraak te vermijden.

Benieuwd naar de andere Etixx producten? Neem dan zeker ’n kijkje op hun website. Bovendien krijg je met de code “ETIXXLUNA” nu 30% korting op de hele webshop.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s