Mijn eerste conditietest lopen bij Energy Lab

Processed with VSCO with m5 preset

Twee jaar geleden begon ik met lopen. De eerste maanden draaiden vooral om het opbouwen van een basisconditie. Ik begon met een start to run, om daarna het aantal kilometers op de teller geleidelijk aan wat te laten toenemen. Al snel namen het aantal trainingen, wedstrijden en snelheden ook toe. Totdat ik besloot mezelf in te schrijven op mijn eerste halve marathon. Tot dan had ik nooit echt stilgestaan bij de vraag wat nu eigenlijk mijn grote doel was. Het enige wat op dat moment telde, was de halve marathon kunnen uitlopen. Maar van zodra ik de halve marathon gelopen had, wist ik het. Ik zou dit nog doen en telkens mijn snelheid proberen verbeteren. Maar hoe begin je daar aan? En belangrijker nog: hoe ver kan je gaan? Daarom besloot ik om via de NN Running Club een conditietest lopen bij Energy Lab te plannen.

Waarom zou je zo’n conditietest moeten doen en wat kan je van zo’n test nu eigenlijk verwachten?  Laten we eerst terugkomen op de eerste vraag. Waarom en wie zou zo’n conditietest kunnen doen? Want laat ons eerlijk zijn, ook ik wachtte twee jaar lang om een test uit te voeren. Ik had namelijk, zoals velen onder ons, altijd het idee dat zulke testen enkel nuttig waren voor topsporters. Voor mij is lopen slechts een hobby, dus waarom zou ik zo een test laten doen? Ze zullen alleen maar met mij staan lachen. Maar die gedachte is eigenlijk volledig fout. Niet enkel topsporters hebben nood aan een goed onderbouwd trainingsschema. Ook als recreatieve sporter kan je met een schema op maat makkelijker en efficiënter jouw doel halen. En om een realistisch doel op te stellen, is het belangrijk dat je eerst in kaart brengt hoe het met je basisconditie gesteld is. Want je stelt toch geen doel op, zonder te weten dat je lichaam dit eigenlijk wel aankan?

Een conditietest is open voor iedereen. Wat je doel ook is. Of je nu 5 km wil lopen, voor het eerst een marathon wil uitlopen of je snelste tijd wil verbeteren, iedereen heeft baat bij het afleggen van een conditietest. Maar wat kan je nu eigenlijk van zo’n test verwachten? De test zal in totaal een tweetal uur duren en zal worden opgedeeld in een aantal fases. De conditietest zal starten met een soort van intakegesprek. Tijdens zo’n gesprek, wordt jouw sportieve voorgeschiedenis in beeld gebracht. Prestaties uit het verleden, blessures, doelstellingen en beschikbare trainingstijd worden hierbij besproken. Dit alles om een zo compleet mogelijk beeld van je doelstellingen en verwachtingen te krijgen voor de test van start gaat.

Vervolgens zal jou gevraagd worden om jezelf te gaan omkleden en je klaar te maken voor de echte test. De conditietest bestaat uit een opbouwende inspanning op de loopband. Om de vijf minuten zal je snelheid toenemen, totdat je letterlijk niet meer kan. Tijdens de test meet en analyseert de coach verschillende parameters, zoals je hartslag, intensiteit en melkzuurwaarden. Dit doet hij om op basis daarvan je optimale trainingszones te bepalen. Je kan daarnaast ook vragen om bijvoorbeeld je VO2-max te meten. Na afloop van de test volgt de cooling down en kan je snel even douchen en omkleden.

Daarna volgt de analyse van jouw resultaten, die de coach samen met jou zal overlopen. De kwaliteit van je basisconditie en intensieve uithouding, je weerstandsvermogen en voorbije trainingsactiviteiten bepalen welke trainingsvormen voor jou het meest geschikt zijn. Je sterke en zwakke punten worden geëvalueerd ten opzichte van je referentiegroep en vervolgens vertaald naar een op maat gemaakt trainingsschema, dat jou zal helpen je doel op een realistische manier te halen.

Handig toch? Zo kwam ik bijvoorbeeld te weten dat ik een zeer goede basisconditie heb, maar dat mijn hartslag en melkzuurwaarden de hoogte invliegen van zodra ik een inspanning doe. Daarom ga ik de komende weken wat meer intervaltrainingen plannen, om mijn hart en lichaam te laten wennen aan grote inspanningsverschillen. Benieuwd naar je conditieniveau? Wacht dan niet langer en plan zeker een conditietest in.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s