Biologisch kopen: beter maar duurder?

Ik wil graag bewuster omgaan met voeding. Ik wil lokaal, vers en biologisch kopen. Maar er is één probleem: biologisch kopen is altijd zo duur. Dit is een opmerking die ik regelmatig zelf maak, maar ook rondom mij hoor. Biologisch kopen heeft wél een aantal  belangrijke voordelen: het is gezonder omdat er geen chemische producten gebruikt worden bij het kweken van de producten, er wordt extra aandacht besteed aan het welzijn van de dieren en je steunt er ten slotte onze lokale economie mee. Biologische producten worden, in tegenstelling tot normale voeding die in massaproductie gekweekt wordt, namelijk op traditionele wijze gekweekt door onze eigen lokale boeren. Voor dit arbeidsintensief proces, krijgen de boeren wel een eerlijk loon. Dit allemaal zorgt er voor dat bioproducten duurder zijn dan gewone voedingsmiddelen.

Maar dankzij het bio-gamma van ALDI, is biologisch kopen niet altijd duurder dan niet-biologisch kopen. Ik ontving recent een pakketje van ALDI met verschillende lekkere bioproducten waar we op Vaderdag van genoten hebben tijdens een uitgebreide brunch. Om eerlijk te zijn was ik aangenaam verrast over de prijs-kwaliteit van de biologische voedingsmiddelen. Ook de rest van mijn familie was enthousiast! Om jou kennis te laten maken met hun bioproducten, zet ik je alvast even mijn favoriete bioproducten op een rijtje, samen met de prijs. Ik laat je zien dat biologisch kopen niet per se duurder moet zijn. Althans bij ALDI. Benieuwd? Hier gaan we:

  • 4 biologische speltbroodjes die je in de oven kan bakken, heb je al voor €1,49. Je kan kiezen tussen witte of meergranen broodjes.
  • Studentenhaver koop je bij ALDI al voor €2,49 voor een pakje van 250 gram. Voor een doosje noten is dat een zeer schappelijke prijs.
  • Voor een pakje crackers betaal je €1,69. Uit het bio-gamma, kan je kiezen tussen 3 smaken, namelijk: kaas & sesam, pompoen & sesam of meergranen. Ze zijn lekker en vullen heel goed. Ideaal als lunch.
  • Een fles vruchtensap (sinaasappelsap of appelsap) van 1 liter heb je al voor €1,79.
  • Een pakje pure zwarte chocolade van 72% van 100 gram kost slechts €1,29. Schappelijk toch?
  • Bioconfituur bereid met 50 gram vruchten per 100 gram confituur kost €1,49. Je hebt de keuze uit aardbeien, vijgen of bosbessen. De confituur met aardbei is overheerlijk!
  • In het bio-assortiment van ALDI vind je onder andere ook een gemalen, milde koffie waarvoor uitsluitend hoogwaardige Arabicakoffiebonen worden gebruikt. Een pakje van 250 gram kost €2,39.
  • Crunchy muesli met rode vruchten of chocolade heb je al voor €1,99. Ten opzichte van andere bekende merken, is dat zeker een schappelijke prijs. Je betaalt zelfs minder dan de andere merken.
  • Voor een pak van 300 gram heerlijke peperkoek met fructose bestrooid met havervlokken betaal je €1,79.
  • Last but not least: de volkorenhaverkoekjes met keuze uit koekjes met pure chocolade (200 g) of met chiazaadjes, amarant en quinoa (150 g) kosten slechts €1,29. Prima als tussendoortje.

Zo zie je maar. Biologisch kopen kost daarom niet veel meer dan gewone voedingsmiddelen. Zeker niet wanneer je de prijzen vergelijkt met die van de bekende merken. Voor een gelijkaardige prijs, koop je dus kwaliteitsvolle voeding en draag je je steentje bij aan het milieu, het welzijn van de dieren en onze lokale boeren.

Maar let op, heel wat mensen verwarren biologisch met gezond. Buiten het feit dat er geen chemische stoffen worden gebruikt bij het fabricatieproces van de voedingsmiddelen, zijn biologische producten daarom niet minder calorierijk of gelijk aan dieetproducten. Er zitten ook nog steeds vaak toegevoegde suikers in de voedingsmiddelen, net zoals in gewone voeding.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s