Proteïnebrood: aanrader of niet?

provital

Sinds kort test ik producten uit van Mrs. Sharepa. Ik krijg dan regelmatig een foodbox opgestuurd, waarin tal van nieuwe en gezonde producten zitten. Ditmaal zat er een verrassend product tussen waarover ik graag een blogberichtje schrijf. Er zat namelijk brood in. Maar geen gewoon brood. Proteïnebrood Provital van BiaForm. Daarin zitten ten opzichte van een traditioneel brood, meer eiwitten dan koolhydraten. Ideaal dus voor sporters of voor personen die een koolhydraatarm dieet volgen. Maar wat is nu  het verschil tussen gewoon brood, koolhydraatarm brood en proteïnebrood. En bovenal: is het wel gezond?

Het proteïnebrood van Biaform is een nieuw smaakvol meergranenbrood, dat rijk is aan eiwitten en daardoor koolhydraatarm is. Door het lage gehalte aan koolhydraten, is het niet alleen geschikt als lunch maar eveneens als broodmaaltijd ’s avonds. Voeding met een hoog proteïnegehalte en een laag gehalte aan koolhydraten is zeer geschikt ter ondersteuning van een goede conditie en bij het diëten. Ideaal dus voor actieve sporters, als voor mensen die bewust omgaan met hun gewicht en lijn. 

Wat is nu het grote verschil met gewoon brood? In gewoon brood zit er gemiddeld tussen de 40 à 50 gram koolhydraten per 100 gram brood. In koolhydraatarm brood wordt het koolhydraatgehalte verminderd met zo’n 30%. Daardoor bevat het nog maar tussen de 15 à 30 gram koolhydraten per 100 gram. In proteïnebrood zitten er gemiddeld nóg minder koolhydraten. Zo’n 8 gram per 100 gram brood. Toch bevatten de drie broodsoorten ongeveer evenveel calorieën. Dat komt doordat het tarwemeel in traditioneel brood vervangen wordt door sojameel én er vaak extra ingrediënten zoals zonnebloempitten of lijnzaad aan toegevoegd worden om het brood extra smaak te geven.

De toevoeging van noten en zaden, zorgt er voor dat koolhydraatarme- en proteïnebroden meer vetten bevatten. Dat zijn weliswaar gezonde onverzadigde vetten. Het is dus zeker niet ongezond. Door de toevoeging van extra vezels, zorgt koolhydraatarm- of proteïnebrood eveneens voor een langer verzadigd gevoel dan gewoon brood. De extra vezels bevorderen daarnaast ook nog eens je spijsvertering. Tot slot helpt het brood om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, doordat er minder koohydraten in het brood zitten. Koolhydraatarme- en proteïnebroden hebben dus heel wat voordelen.

Wel is het even wennen aan de smaak, want het heeft niet dezelfde smaak als gewoon brood. Bovendien is het ook duurder in aankoop. Samengevat kan je stellen dat koolhydraatarm- of proteïnebrood voor personen die bewust hun koolhydraatinname proberen te beperken, personen die meer proteïnen moeten innemen of voor personen met diabetes,  zeker een gezond alternatief is. Ik ben alvast fan, aangezien ik mijn eiwitinname probeer te verbeteren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s