NN Running Club ambassador van de maand

Zoals de meesten onder jullie wellicht al weten, ben ik een trotse ambassadrice van de NN Running Club Elke maand zetten ze een ambassadeur in de kijker. Deze maand was ik aan de beurt. Daarom legde in een kort interview af. Leer me beter kennen door het volledige artikel te lezen. Je leest het hieronder, alsook op de website van de NN Running Club zelf. Check it out!

Hey Luna! Waarom wilde jij een van de gezichten worden van de NN Running Club?

“Ongeveer een jaar geleden startte ik mijn blog Run with Luna op. Ongeveer op hetzelfde moment kwam ik in contact met de NN Running Club. Het concept sprak me onmiddellijk aan en ik wilde er maar al te graag deel van uitmaken. De NN Running Club sluit perfect aan bij wat ik met m’n blog wil bereiken: mensen inspireren om een gezonde en actieve levensstijl aan te nemen.”

Ben je altijd al zo sportief geweest?

“Vroeger was ik een ‘gelegenheidssporter’. Ik ging af en toe lopen of fietsen maar ik deed het eigenlijk niet zo graag. Na mijn studies begon ik af en toe naar een loopwedstrijd te gaan kijken van vrienden of familie. Ik was altijd onder de indruk van hun prestaties en de sfeer op zo’n event. Eigenlijk was ik een beetje jaloers, omdat ik aan de zijlijn stond te kijken. Toen ben ik beginnen lopen. Mijn eerste doel was 5 km. Man, wat heb ik afgezien! Keer op keer mislukte het, het ontbrak mij aan geduld en motivatie… In dezelfde periode begon ik ook te werken. De eerste weken waren vermoeiend want ik moest wennen aan het nieuwe ritme. Het gevolg kan je al raden: ik schoof het lopen opzij. Anderzijds voelde ik dat ik nood had aan een uitlaatklep. Het is de papa van mijn vriend die me toen een duwtje in de rug gegeven heeft. Hij is een fervent loper en ging net beginnen trainen voor zijn eerste triatlon. Hij stelde voor mij een loopschema op van 12 weken, en na een paar weken kon ik al 5 km lopen. Ik had de smaak te pakken en ik kreeg er zoveel energie van! Ik begon op te bouwen naar 10 kmen wanneer ik dat doel bereikt had, wilde iknog meer. Ik kreeg maar niet genoeg van lopen!Nog geen jaar na mijn eerste looptraining liep ik de 20 km door Brussel. Ik kon het amper geloven.Mezelf op zo’n korte tijd zo zien evolueren, gafeen enorme boost aan mijn zelfvertrouwen.”

Heb je momenteel een sportieve uitdaging?

“In oktober 2018 liep ik mijn eerste halve marathon in Brussel, in een tijd van 1u56. Het was mijn mooiste sportieve ervaring tot nu toe, want ik liep op dat moment nog maar anderhalf jaar. De adrenaline, de sfeer, de supporters, de vele aanmoedigingen: alleen al hiervoor wil ik nog veel meer halve marathons lopen. Mijn doel was om in mei van dit jaar opnieuw een halve marathon te lopen, in 1u50. Helaas raakte ik geblesseerd aan mijn knie. Ik ben nu volop aan het herstellen met kinesitherapie en krachttraining. Ik ben weer rustig beginnen lopen maar ik weet niet of er dit jaar nog een halve marathon in zit. Of ik het erg vind? Ja en nee. Het was voor mij enorm afkicken om de voorbije maanden niet te lopen. Maar nu ben ik gewoon blij dat ik weer mág lopen, ook al is het zeer rustig. Ik weet dat ik geduld moet hebben en naar mijn lichaam moet luisteren.”

Doe je nog andere sporten behalve lopen?

“Mijn blessure heeft me doen beseffen hoe belangrijk het is om gevarieerd te trainen. Een ideaal weekschema ziet er voor mij als volgt uit: 3 à 4 keer per week lopen (variatie korte en lange trainingen), 1 keer fietsen of zwemmen en 3 keer krachtoefeningen en corestability. Dit zijn sessies van 30 tot 45 minuten, thuis of in de fitness. Ik sport dus gemiddeld 5 à 6 keer per week. Op dagen met een korte looptraining probeer ik nog krachtoefeningen te doen.”

Besteed je ook aandacht aan gezonde voeding

“Door te beginnen sporten, ben ik meer aandacht gaan besteden aan gezonde voeding. Hiervoor ging ik te rade bij een voedingsdeskundige van Energy Lab. Dat gesprek was voor mij een ‘eye opener’. Al snel werd duidelijk dat mijn dagelijks eetpatroon niet voldoende gebalanceerd was voor de hoeveelheid sport die ik deed. Ik kreeg een voedingsschema op maat, met een overzicht van wat te eten op rustdagen, op actieve dagen met een korte looptraining en op actieve dagen met een lange looptraining. Ik kreeg heel wat recepten en tips mee. Eet je een slaatje? Voeg dan een eitje of kipfilet toe. En als je een stuk fruit eet, voeg dan wat yoghurt toe. Zo worden de vitamines beter opgenomen. Ik pas hetgeen ik geleerd heb zoveel mogelijk toein mijn voeding en ik probeer altijd een evenwicht te vinden tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Fastfood, snacks en frisdrank eet of drink ik bijna nooit meer. Ik mis het ook niet. Ik drink minstens anderhalve liter water per dag en alcohol drink ik enkel op speciale gelegenheden. Ik zorg er wel voor dat er ruimte is voor flexibiliteit. In de week snoep ik zelden. In het weekend sta ik mezelf toe om eens te zondigen. Dan eet ik mijn lievelingsgerecht op restaurant en geniet ik van een dessertje. Ik ben dol op taart en op die momenten zeg ik dan ook geen nee!”

Voel je dat anderen je beschouwen als een inspiratiebron?

“Ik probeer inderdaad om anderen te inspireren en ik vind dat leuk. Ik wil mensen helpen om de stap te zetten om eender welke sport te beoefenen en om gezonder en actiever te gaan leven. Ik wil tonen dat het niet vanzelf gaat. Je moet er heel wat voor doen, maar dat betekent niet dat je radicaal alles moet schrappen uit je voedingspatroon en ‘from scratch’ 6 keer per week moet beginnen sporten. Pas je levensstijl stap voor stap aan. Uit kleine stappen komen vaak grote overwinningen!”


Een reactie op “NN Running Club ambassador van de maand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s