Hardlopen en fietsen: een goede combinatie?

image1

Hoewel lopen een heel toereikende sport voor heel wat mensen is, kan het anderzijds ook erg belastend zijn voor je gewrichten. Daarom wordt er over het algemeen aangeraden om niet enkel te lopen, maar om het lopen te combineren met andere sporten zoals krachttraining, zwemmen of fietsen. Lopen en wielrennen hebben een aantal zaken met elkaar gemeen: beide zijn duursporten, je oefent ze voornamelijk buiten uit en ze hebben allebei een positieve invloed op je uithoudingsvermogen. Je kan lopen en fietsen op verschillende manieren met elkaar combineren, afhankelijk van je doelen. Hieronder geef ik je wat meer uitleg.

Als eerste, kan je fietsen bijvoorbeeld als een aanvullende sport beoefenen, naast het hardlopen. Dat betekent dat lopen in je trainingsschema centraal blijft. Je gaat dan zo’n 3 à 4 keer per week lopen. Op de andere dagen van de week kan je dan bijvoorbeeld nog 1 à 2 keer gaan fietsen. Vervolgens, kan je wielrennen ook als vervangende sport uitoefenen. Denk dan vooral aan blessure-momenten of periodes waarop je het lopen gedurende een tijdje even aan de kant schuift om je lichaam te laten rusten. Na het lopen van een marathon bijvoorbeeld. Dan is het aangeraden om de komende dagen die volgen niet onmiddelijk opnieuw te gaan lopen. Dat betekent echter niet dat je moet stilzitten. Fietsen als vervanging van je looptraining is dan een ideale oplossing.

Tot slot kan je een fietstraining ook inlassen als een methode om actief te recupereren. Als je in je weekschema een erg intensieve training gepland hebt, dan wordt er aangeraden om ongeveer 24 uur na je training te recuperen en dus niet opnieuw een intensieve training in te plannen. Je kan dan kiezen om passief te recupereren, waarbij je er dan voor kiest om helemaal niet te gaan sporten. Maar je kan er ook voor kiezen om actief te recupereren, door bijvoorbeeld een LSD-looptraining in te plannen of een rustige fietstraining in te plannen.

Maar waarom zijn beide sporten combineren nu wel of niet goed voor je lichaam en sportprestaties? Wel, allereerst, zorgt de combinatie van beide sporten voor een complete training van je lichaam, omdat je andere spieren belast bij het uitoefenen van beide sporten. Tijdens een looptraining belast je voornamelijk je hamstrings en kuitspieren, daar waar je bij fietsen in grote mate je bovenbeenspieren traint. Door aan combi-training te doen, breng je je lichaam dus mooi in evenwicht.

Daarnaast is de combinatie van beide sporten ideaal voor blessurepreventie. Zoals ik hierboven al aangaf, is lopen erg belastend voor je gewrichten. Dat komt door de voortdurende stootbewegingen tijdens het lopen. Fietsen daarentegen, is een sport die minder blessuregevoelig is. Als je beide gaat afwisselen, zal je snel merken dat je minder snel last zult hebben van blessures. Dat komt door de afwisseling van de belasting op je spieren. Het is dus zeker aangeraden om in plaats van 6 keer per week te gaan lopen, minstens 2 van de 6 trainingen te vervangen door wielrennen.

Tot slot, is fietsen gewoon ook leuk om te doen. Het zorgt voor variatie in je loopschema’s. Je kan het buiten doen. Je kan het samen met vrienden doen. Het is minder vermoeiend dan lopen, doordat fietsen minder inspannend is dan lopen. Daardoor train je dus je lage hartslagzones. Je kan uren op je fiets blijven en lange afstanden doen. En zo veel meer. Één nadeel van fietsen is wel dat het een dure sport is, in vergelijking met hardlopen. Het is daarom vaak een grote stap om al  het materiaal aan te schaffen. Maar geloof me, eens je het hebt, zal je er geen spijt van hebben.

Wil jij ook graag wat meer gaan fietsen en zoek je nog een leuke uitdaging om gemotiveerd te blijven? Dan zijn de Cycling Challenges op de NN Running Club echt iets voor jou. Je vindt er deze maand heel wat uitdagingen voor fietsers op, zoals:

  • De fiets-je-fit challenge voor de beginners zoals mij, waarbij je uitgedaagd wordt om deze maand minstens twee keer een uurtje te gaan fietsen.
  • De weekend-warrior challenge, waarbij je de komende weekends minstens 80 km bij mekaar moet fietsen.
  • De bike-to-work challenge, voor de die-hards die naar het werk fietsen. Die loggen deze maand dan gemakkelijk 16 fiets work-outs.
  • De Grand Fondo challenge, voor de gevorderden die er in slagen om minstens 100 km in één keer te fietsen.
  • De Ronde van België challenge, voor de fiets addicts die deze maand minstens 661 km bij elkaar fietsen deze maand. Zijnde, het equivalent van de Ronde van België in 2018.

Geen excuses meer! Genoeg uitdagingen om deze maand je fiets boven te halen en je loop- of hersteltraining eens te vervangen door een gezellig rondje op de fiets.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s