Getest! Nieuwe Etixx producten: Cafeïne Energy Shot en Sport Gummies

Als Etixx ambassadrice mag ik regelmatig producten uit Etixx’ sportvoeding en -supplementen gamma uitproberen. Ook deze keer, bij de lancering van hun nieuwste sportvoedingsproducten, namelijk de “Cafeïne Energy Shots” en de “Cafeïne Sport Gummies“, mocht ik als eerste de producten testen. Hieronder geef ik je wat meer uitleg over waarom cafeïne wel of niet goed is voor je sportprestaties, wanneer je de producten het beste inneemt en hoe je ze inneemt. Ik licht alvast een tipje van de sluier op. Ja, cafeïne verbetert je sportprestaties. En nee, het is geen doping.

Cafeïne. Wat is dat nu precies? Wel, cafeïne komt uit bladeren, zaden bonen en vruchten van planten. Het is een natuurlijk voorkomende substantie en is aanwezig in heel wat voeding die we op dagdagelijkse basis eten of drinken. Koffie, energiedranken en cola zijn waarschijnlijk de meest vanzelfsprekende voedingsmiddelen waarvan iedereen weet dat ze cafeïne bevatten. Maar ook in verschillende soorten thee of chocolade zit cafeïne. Als we een aantal producten met elkaar zouden vergelijken, dan zal je merken dat er in koffie en energiedranken het meeste cafeïne vervat zit. Voor een kop (filter)koffie van 125 ml, tel je al snel 80 mg cafeïne. Voor een Red Bull is dat 80 mg voor 250 ml van de drank. In thee zit ongeveer de helft cafeïne (zo’n 30-40 mg). Tot slot, en dit is misschien wel het meest verrassende cijfer dat je hier zal lezen vandaag, zit er in 30 gram pure chocolade (dat is zo’n 1/3 reep) ongeveer 14 mg cafeïne.

Cafeïne zit van nature dus al in heel wat voedingsmiddelen. 75% van de elite atleten gebruiken dan ook cafeïne. Waarom? Omwille van de hoge toegankelijkheid, de weinige neveneffecten van de stof en de effectieve werkzaamheid bij lage doseringen. Cafeïne heeft al positieve effecten vanaf 1 mg per kg lichaamsgewicht. Het verbetert de prestaties wanneer de ingenomen dosis gelijkaardig is als in onze voeding. Meer is daarom dus niet altijd beter. De optimale dosering is echter verschillend voor iedereen en afhankelijk van o.a. je lichaamsgewicht, je stresslevel, je genetica, enzovoort. Over het algemeen raadt men 3 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht aan. Hoe meer je echter inneemt, hoe groter de kans op neveneffecten zoals hoofdpijn, stijgende hartslag, duizeligheid, slapeloosheid en zo veel meer.

Cafeïne kan een positieve invloed hebben bij het uitoefenen van verschillende types sporten: duursporten (langer dan 1 uur), sporten met hoge intensiteit, teamsporten, precisie- of reactiesporten,… Een lage dosis cafeïne is al voldoende om onder andere je alertheid te stimuleren en om je gevoel van vermoeidheid en pijn te verminderen. Daarnaast heeft cafeïne ook een positieve invloed op je spierkracht, doordat het zorgt voor een efficiëntere spierconcentratie.

Daarom lanceerde Etixx onlangs twee nieuwe producten: de Cafeïne shots en de Cafeïne Sport Gummies. Beide producten bevatten 80 mg cafëine per shotje/zakje. In de gummies zitten wel veel meer koolhydraten. Ze zijn dus nog eens extra handig bij duursporten, wanneer je nood hebt aan een aanvulling van je “brandstof”. De shots hebben een aangename groene appelsmaak en zijn makkelijk mee te nemen. Ideaal dus voor bij het lopen van langere afstanden. De gummies zijn dan weer lekkere snoepjes en hebben een citrussmaak. De snoepjes vind ik het handigst in gebruik bij fietstrainingen, omdat ze ook makkelijk te doseren zijn en iets meer plaats innemen. Het beste moment om beide producten in te nemen is zo’n 30-60 minuten voor je training/wedstrijd. Heb je tijdens de inspanning last van een energiedipje? Dan zijn ze ook perfect te gebruiken tijdens de inspanning om zo jezelf weer een boost te geven.

Ik moet toegeven dat ik in het begin wat schrik had voor de smaken, aangezien je bij het woord cafeïne onmiddelijk aan koffie denkt. Maar door de appel- en citrussmaak van beide producten, zijn ze erg aangenaam in gebruik en zelfs nog lekker ook! Wil jij ze ook eens testen? Dan kan je ze nu eenvoudig bestellen op hun website. Ik ben benieuwd naar jullie reacties en ervaringen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s