Elektrische spiersimulatie: wat, waarom en hoe?

De blessure aan mijn knie die ik twee maanden geleden opliep, werd onder andere veroorzaakt doordat mijn spieren rondom mijn knie onvoldoende gespierd zijn. Daardoor is mijn knieschijf onstabiel, wat bij elke loopbeweging een enorme schok creëert op mijn knie. De komende weken staat er dus kinesitherapie op de agenda. Maar ook op langere termijn, zal ik mij ook veel meer moeten focussen op het verstevigen van mijn beenspieren. Je lichaam verstevigen gebeurt echter niet in één, twee, drie. Om het proces wat te versnellen, doe ik nu aan elektrische spiersimulatie. Maar werkt dat wel? En is dat wel goed voor je spieren? Ik geef je hieronder een beetje uitleg.

Heb jij al wel eens gehoord van elektrische spiersimulatie? Of heb je het misschien al in reclamespotjes gezien en heb je het daarom al geprobeerd? Je kent ze wel de reclamespotjes waarin te zien is dat je dankzij elektrische spiersimulatie opeens een sixpack ontwikkelt. Heeft het je aandacht ook al getrokken? Keep on dreaming. Elektrische spiersimulatie gaat er echt niet voor zorgen dat je opeens een goddelijk lichaam gaat krijgen. Maar waarvoor dient het dan wel? Eigenlijk worden de zenuwvezels van je spieren bij elektrosimulatie gestimuleerd. Dat komt doordat de elektroden op de huid heel erg lokaal een reeks impulsen gaan toedienen, waardoor je spieren gaan samentrekken. Je gaat dan eigenlijk je spieren laten werken, zonder daar zelf moeite voor te doen.

Elektrische spiersimulatie wordt regelmatig door kinesitherapeuten of sportartsen gebruikt tijdens revalidatieprogramma’s. Elektrosimulatie zorgt er tijdens revalidatieperiodes voor dat je, ondanks de verplichte rustperiode van je blessure, je spiermassa behoudt. Naast het behoudt van spiermassa, wordt elektrosimulatie ook gebruikt bij het verstevigen van heel specifieke en lokale spiergroepen die bij normale trainingen niet gestimuleerd worden. In mijn geval gebruik ik de techniek om de spiergroepen die vandaag onvoldoende gespierd zijn, extra te stimuleren. Belangrijk om te weten, is dat het elektrische spiersimulatie enkel aanvullend werkt. Je moet geen wonderen verwachten van enkel en alleen elektrosimulatie toe te passen. Je moet het eerder zien als een extra hulpmiddel om het proces te versnellen. Zo ga ik bijvoorbeeld twee keer per week naar de kinesitherapeut. Doe ik daarnaast drie keer per week krachttrainingsoefeningen. En tot slot doe ik dan ook nog eens drie keer per week een elektrosimulatie-sessie van een 30-tal minuten.

Ikzelf gebruik een toestel van Compex, op aanraden van mijn kinesist. Belangrijk is dat je je altijd even informeert bij je arts of kinesitherapeut hoe het toestel aan te brengen op de spiergroepen die je extra wilt stimuleren. Elektrische spirstimulaltie is namelijk zeer lokaal en concentreert zich enkel op de spieren waarop je zelf de elektrodes plaatst. Vraag dus zeker even aan je arts of kinesitherapeut waar je de elektrodes het best op je huid aanbrengt. Zo ben je zeker dat je de juiste spiergroepen traint. Maar onthoud goed: niet meer dan 3 elektrosimulatie-sessies per week én het werkt het beste in combinatie met zelf sporten.


Een reactie op “Elektrische spiersimulatie: wat, waarom en hoe?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s