Etixx ambassador van de maand: een sneak peek op mijn interview

In maart ben ik de Etixx ambassador van de maand. Daarom deed ik een kort interview met Etixx, waarin ik vrij open ben geweest. Hieronder geef ik je een sneak peek van het interview. Om het volledige interview te lezen, kan je ook op de Etixx website terecht. Ik vertelde wat meer over mezelf, over welke producten ik het liefst gebruikt, waarom ik ze gebruik en wanneer ik ze gebruik. Benieuwd naar mijn antwoorden? Scrol dan maar snel naar beneden en leer me weer een beetje beter kennen!

Luna_Testimonial_3.png

Waaraan probeer je het meeste aandacht te spenderen in jouw dagdagelijks voedingspatroon? Welke impact heeft dit op jouw sportprestaties?

Voeding en sport zijn de voorbije 2 à 3 jaar voor mij steeds een belangrijkere rol gaan spelen in mijn leven. Daarvoor lette ik helemaal niet op wat ik at of dronk. Op vrijdag was het bijvoorbeeld bij ons altijd frietjesdag en daar zei ik geen nee tegen. Ook regelmatig een glaasje alcohol hoorde daarbij. Als ik terugblik naar die periode, had ik vaak last van weinig energie en hoofdpijn. Iets waar ik de laatste jaren véél minder last van heb. En dat komt omdat ik vandaag veel meer aandacht besteed aan wat ik eet en drink en aan sport doe. Ik voel me energierijker dan ooit. Ik schrapte zaken zoals fastfood, frisdrank, alcohol en snoep, bijna zo goed als volledig uit mijn voedingspatroon. Ik mis dat ook niet, want ik vind het eigenlijk ook helemaal niet zo lekker.

Mijn cornflakes of sandwichen met choco die ik bij het ontbijt at, verving ik door een kommetje havermout, mijn broodje smos ’s middags verving ik door slaatjes of boterhammen en mijn tussendoortjes verving ik door fruit of door zelfgemaakte alternatieven (bananenbrood, yoghurt, havermoutkoekjes,…).  Door de combinatie van meer en meer te gaan letten op mijn voeding en op een regelmatigere basis te gaan sporten, begon ik gewicht te verliezen. Iets wat ik eigenlijk niet zozeer wou. Daarom ging ik een tijdje geleden langs bij een sportvoedingsconsulent. Dat ik goed en gezond at, daar twijfelde ik niet aan. Maar waar ik tot op dat moment niet stil bij stond was dat het niet enkel belangrijk is “wat je eet”, maar ook “wanneer en hoeveel je ervan eet”. Na dat gesprek werd al snel duidelijk dat ik inderdaad heel gezond at. Echter kwam ik, voor iemand die meerdere uren per week sport, niet toe aan de voedingsstoffen die je als sporter nodig hebt: voldoende vetten, koolhydraten en eiwitten. Door mijn tekort aan inname van deze voedingsstoffen, had ik de voorbije maanden eigenlijk meer kwaad dan goed gedaan.

Vooral mijn tekort aan koolhydraten en eiwitten, hebben ervoor gezorgd dat ik mijn spieren ben gaan afbreken in plaats van opbouwen. Want het zijn die voedingsstoffen die je nodig hebt om voor en na je sportprestaties voldoende brandstof te hebben voor je spieren en om deze ook te laten recupereren en herstellen. Met blessures als logisch gevolg. Sindsdien ga ik nog bewuster om met voeding. Ik probeer dagelijks aan mijn aantal koolhydraten, eiwitten en vetten te geraken. Maar eerlijk, dat lukt mij echt niet altijd. Ik slaag er zelden in om uit natuurlijke voeding mijn nodige voedingsstoffen te halen. Daarbij vormen de producten en supplementen van Etixx een enorm hulpmiddel voor mij. Dankzij de shakes, eiwitten en isotone dranken, slaag ik er beter in om voor, tijdens en na mijn sportactiviteiten mijn eiwitten en koolhydraten goed en op een eenvoudige manier aan te vullen. En sindsdien ben ik ook geen gewicht meer verloren. Ik blijf nu stabiel en voel dat mijn spieren beter en sneller herstellen. Er is uiteraard nog werk aan de winkel, maar waar een wil is, is een weg!

Hoe ziet jouw voorbereiding eruit op een wedstrijd/training? 

Acht weken voor een wedstrijd begin ik met een magnesium kuur (Magnesium 2000 AA van Etixx). Dit doe ik om mijn spieren zo optimaal mogelijk te onderhouden en te laten functioneren in de meest cruciale trainingsperiode voor de grote wedstrijd. Mijn trainingsschema neemt de laatste weken dan ook toe in intensiteit. Qua voeding begint mijn voorbereiding op een wedstrijd die langer dan 1:30 uur zal duren, 24 uur voor de wedstrijd. De dag voor de wedstrijd doe ik aan koolhydraat stapelen en extra hydratatie. Ik probeer mijn lichaam van voldoende brandstof te voorzien om op terug te kunnen vallen tijdens de wedstrijd. De extra hydratatie is vooral belangrijk wanneer de wedstrijd plaatsvindt bij warme temperaturen. Dat vangt het vochtverlies van tijdens de wedstrijd een beetje op.

De dag voor de wedstrijd vermijd ik vezels uit rauwe groenten en fruit. ’s Middags eet ik dan meestal boterhammen met een omelet, als snack volle yughurt met banaan en ’s avonds een goede portie koolhydraten en proteïnen (lees pasta met kip). En uiteraard: nooit alcohol de dag voor de wedstrijd.

Op de dag van de wedstrijd, zorg ik ervoor dat mijn laatste maaltijd drie uur voor de wedstrijd valt. Is de wedstrijd in de voormiddag, dan ontbijt ik met havermoutpannenkoeken of havermoutpap. Is de wedstrijd in de namiddag, dan eet ik nog een bord pasta met kip. Een uur voor de wedstrijd eet ik ofwel een halve reep ofwel een halve banaan en drink ik nog een halve liter water of isotone drank. Ik probeer nooit te zwaar te eten voor de wedstrijd, omdat mijn maag moeilijk verteert.

Welke producten neem je tijdens en na een training/wedstrijd om jouw prestatie en recuperatie te verbeteren? 

Bij een training/wedstrijd die langer dan 1:30 duurt, heb ik altijd 3 zaken op mij: water, isotone drank en energiegels. Bij het lopen van een halve marathon heb ik mijn schema dan altijd in mijn hoofd:

  • Na elke kilometer neem ik een slok van mijn isotone drank
  • Na 8 km neem ik een eerste Energy Gel en drink ik een slok water
  • Na 15km neem ik een tweede Energy Gel met een slok water
  • Indien nodig (wanneer ik écht voel dat ik het nodig heb) neem ik nog een booster gel in de laatste 2 km’s van de halve marathon

Ik heb lang moeten zoeken naar de juiste combinaties, omdat mijn maag zo gevoelig is. Repen eten tijdens het lopen, lukt mij bijvoorbeeld echt niet. Na de wedstrijd drink ik onmiddellijk water. Binnen het half uur drink ik dan een recovery shake met chocolade smaak en water. Melk vind ik ook weer te zwaar. Ik heb onmiddellijk daarna vaak moeite om eten binnen te krijgen, dus dit is voor mij een goede oplossing. Tussen het uur en de twee uur na de inspanning, vul ik mijn koolhydraten en eiwitten weer op met pasta en kip of yoghurt en fruit. De rest van de dag drink ik dan ook nog enorm veel water, om het vochtverlies aan te vullen.””

 

Wat vind je in het algemeen de grote sterktes van het Etixx gamma in vergelijking met een ander sportvoedingsmerk?

Ik sta vaak sceptisch ten opzichte van sportvoedingsmerken, omdat de meeste zich enkel focussen op fitness en krachttraining. Daar waar Etixx zich onderscheidt, is dat het haar producten ontwikkelt en test binnen de wetenschappelijke context. De producten zijn erop gericht om de prestaties van elke recreatieve en/of top sporter te optimaliseren, en niet zozeer op het opbouwen van spiermassa


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s