Eetdagboek: maart

In deze blogpost geef ik je weer een overzichtje van wat ik zoal op een doordeweekse dag eet. Ik probeer daarbij telkens een goede balans te vinden tussen het aantal eiwitten, koolhydraten en vetten die ik op een dag zou moeten eten. Maar eerlijk gezegd, lukt dat niet altijd. Daarom probeer ik met een aantal makkelijke trucjes deze voedingsmiddelen toch binnen te krijgen. Hoe dan? Neem bijvoorbeeld een tussendoortje. Meestal zou ik gewoon een stuk fruit eten en klaar. Wanneer ik er aan denk, voeg ik er wat yoghurt aan toe, om zo toch die extra portie eiwitten te hebben. En dat is voor je spierherstel best belangrijk! Benieuwd naar wat ik vandaag at? Lees het hieronder.

Dit at ik op vrijdag:

Ontbijt: yoghurt met zelfgemaakte granola en vers fruit

Om eens wat variatie in ontbijt te hebben, koos ik raar maar waar, vandaag eens niet voor mijn traditioneel havermoutpapje. Ik ging voor magere yoghurt, zelfgemaakte granola en wat fruit. Mijn granola maak ik altijd zelf, omdat er in de kant en klare varianten in de supermarkt altijd heel veel toegevoegde suikers zitten. Wat je nodig hebt? Havervlokken, noten, lijnzaad, pompoenpitten, acaciahoning, kokosolie en gedroogd fruit. Alles mengen, de oven in en klaar om te eten. Ik maakte hier een granola klaar voor ongeveer 15 porties. Je kan de granola in een afgesloten pot zo’n twee à drie weken bewaren.

Tussendoortje: een banaan

image1 (1)

Voor sporters zijn bananen super gezond en een perfecte snack om tussendoor te eten. Ze zitten niet alleen boordevol gezonde voedingstoffen, maar geven eveneens gedurende lange tijd een verzadigd gevoel. Meestal eet ik op de dagen waarop ik sport een banaan, omdat het een makkelijke manier is om aan mijn dagelijkse behoefte koolhydraten te komen. Er zitten namelijk vrij veel (gezonde) suikers in bananen en weinig vetten. En op dagen waarop je sport, heb je die (gezonde) suikers (lees: brandstof) zeker nodig.

Lunch: 2 volkoren boterhammen met kalkoenfilet en minestrone soep

image1 (2).jpeg

Vandaag had ik weinig tijd om een uitgebreidde lunch voor te bereiden. Omdat ik veel werk te doen had, at ik ook voor mijn computer. I know, not healthy. Not healthy at all. Maar soms zijn er zo’n dagen op je werk dat je gewoon geen tijd hebt om een lunchpauze te pakken. Daarom snel mijn bo’kes gemaakt. Als ik brood eet, eet ik ofwel brood dat we zelf maken ofwel haal ik bij de bakker een lineabroodje. Dat is mijn favoriet. Daarbij at ik wat kalkoenfilet en een vers minestrone soepje uit de supermarkt. Ik heb in de koelkast altijd wel zo’n verse pot soep van de supermarkt staan. Ideaal op de dagen dat ik geen tijd heb.

Tussendoortje 1: een hardgekookt eitje met rauwe worteltjes

image1 (3)

Er bestaat tegenwoordig een heel gamma aan proteïnerepen, yoghurts, snoepjes, shakes en dergelijke. Allemaal erg lekker en vooral handig voor on-the-go. Toch probeer ik in het weekend altijd een aantal eitjes te koken, zodat ik ze mee kan nemen op het werk en uit het vuistje kan eten. Dan heb je een natuurlijke bron van proteïnen om als tussendoortje te eten. Njam!

Pre-workout snack: Griekse yoghurt met stukjes appel en kaneel

foto3

Een uurtje voor mijn fietstraining begon ik al wat honger te krijgen. Omdat ik wist dat ik door mijn training ’s avonds pas laat zou eten, at ik nog een snack voor het sporten. Deze keer koos ik voor stukjes appel, griekse yoghurt en kaneel. Omdat ik merkte dat ik vaak niet aan mijn nodige hoeveelheid macronutriënten zat op het einde van een dag, probeer ik nu net nog iets bewuster om te gaan met m’n voeding. In plaats van hier dus gewoon een appeltje te eten, voegde ik er simpelweg wat extra yoghurt aan toe.

Avondmaal: varkensmignonette met broccoli en volwaardige rijst

Als avondmaal na het sporten, koos ik voor een bordje boordevol eiwitten en koolhydraten. In varkensmignotten zitten heel wat eiwitten (maar liefst 25 gram eiwitten voor 100 gram vlees) en amper vetten. Het is een heel mager stuk vlees. Om mijn koolhydraten aan te vullen, at ik daarbij zo’n 80 gram gekookte volwaardige rijst en heerlijke broccoli. Op m’n bord lijkt er niet zoveel broccoli te liggen, maar ik nam nog broccoli bij en at daardoor zo’n 300 gram groenten. Ik kan dan ook echt blijven eten van broccoli. Het is één van mijn favoriete groentjes.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s