5 handige apps voor hardlopers

image1.jpeg

Voor, tijdens en na het lopen gebruik ik heel wat apps op mijn iPhone. Niet alleen om mijn trainingen volledig op te kunnen volgen en te analyseren, maar ook het hele sociale gegegeven hierbij vind ik zo leuk. Kijken wat je vrienden hebben gedaan, ze aanmoedigen tijdens en na hun trainingen, je foto’s en video’s delen met je vrienden of zelfs nieuwe hardloopmaatjes leren kennen. Dankzij het gebruik van zulke apps, heb je gewoon de indruk dat je er niet meer alleen voor staat. Voor mij werkt het vandaag nog steeds als een enorme inspiratiebron die een extra boost in je motivatie geeft! Daarnaast zijn sommige apps zodanig slim, dat je veel bijleert over je trainingen. Hieronder som ik de apps op die ik het meeste gebruik voor, tijdens en na het lopen.

Garmin Connect App

De Garmin Connect App is erg handig wanneer je een Garmin horloge of fiets-GPS hebt. Mijn horloge synchroniseert alle data op de app, die vervolgens ook verbonden is met al mijn andere sport apps op mijn iPhone. Voor de datafreaks is deze app super handig. De app is wel iets beperkter dan de Garmin Connect-website zelf, maar je vind er wel de nodige info over al je trainingen, de activiteiten van anderen, je gemiddelde hartslag, je slaapanalyse, je aantal stappen en zo veel meer. Nog een hele handige functie die de app biedt, is de “live run tracking”, waarbij je vrienden je kunnen volgen tijdens je sportactiviteiten. Daarnaast kan je met de Garmin app ook segementen creëren of opzoeken. Een segment is een onderdeel van je parcours, waarbij je “online” tegen anderen kunt racen en proberen je tijd te verbeteren. De app is gewoonweg écht compleet om je trainingen mee te analyseren.

Strava

Naast Garmin, is Strava echt wel mijn favoriete app. Als ik op mijn iPhone zit te scrollen, is er 9 kansen op de 10, dat ik dan op Strava zit. Ikzelf gebruik de gratis versie op mijn iPhone, maar als je nog uitgebreider wil gaan in de analyses, dan moet je de Premium-versie aankopen. De app is niet alleen interessant voor hardlopers, maar ook voor fietsers en zwemmers. Je analyseert in de app niet alleen je eigen trainingen van A tot Z, maar ook die van je vrienden. Bovendien kan je ook je volledige loop- of fietsroute herbekijken, alsook die van je vrienden. Leuk toch om te zien welk toertje je vrienden hebben gelopen? Deel je foto’s en video’s met hen en moedig elkaar aan door “kudos” te geven.

Relive

Een nieuwe app die ik nog niet zo lang geleden heb ontdekt is “Relive“. Dit is echt een hele leuke app voor al wie in de openlucht sport. Dus of je nu graag loopt, fietst, wandelt skiet of snowboardt, de gratis app zal echt jou ding zijn! Al wat je moet doen is in de openlucht gaan sporten, je healthtracker met GPS-functie synchroniseren met je app en klaar. Na je training maakt de app een 3D video van je parcours. Je kan ‘m bovendien nog persoonlijker maken door foto’s van tijdens je training toe te voegen. Deel de video vervolgens met je vrienden en laat hen weten welk parcours je vandaag volgde. Super leuk toch?

Spotify

Spotify. My old friend. Lange tijd gebruikte ik de gratis versie van Spotify, maar sinds een dik jaar heb ik ervoor gekozen om voor Premium te gaan. En wat ben ik hier blij mee. Ik zou niet meer terug kunnen. En ik zou simpelweg ook niet meer zonder de app kunnen. Want wanneer ik op ritme wil komen, dan heb ik écht muziek in m’n oren nodig. Vooral wanneer ik alleen ga trainen. Ik kies dan voor mijn training een random sport of loop playlist uit. Dat is wat ik er zo fijn aan vind. Ik hoef zelf geen tijd te besteden aan het maken van m’n eigen playlists. Ik kies er willekeurig eentje uit en als het mij niet aanstaat, dan ga ik gewoon naar de volgende. Bij een rustigere training gebruik is Spotify bovendien ook om naar podcasts te luisteren. Met een podcast in m’n oren tijdens het rennen, slaag ik er in om alles rondom mij écht eventjes te vergeten. Zaligste gevoel EVER.

Map My Run

Ken jij de applicatie Map My Run van Under Armour al? Eigenlijk hoort deze perfect samen met My Fitness Pal. Voor de fietsers onder ons is er de Map My Ride variant. Met de Map My Run app analyseer je niet alleen je persoonlijke data (gemiddeld tempo, gelopen afstanden, aantal calorieën,…), maar eveneens je voedingsgewoonten. Het brengt dus eigenlijk je levensstijl in kaart, waardoor je je sportprestaties en voeding erg goed op elkaar kan gaan afstemmen. Tot slot kan je ook vóór je training een route aanmaken in de app die je tijdens je training dan effectief kan gaan volgen. Dit doet de app allemaal gratis. Voor de datafreaks onder ons, kan je ook met de app weer een stapje verder gaan, door voor de Premium versie gaan.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s