Waarom ik even niet meer ga hardlopen

Al en tijdje kamp ik met pijn in mijn knie. Dit is vooral het geval na langere duurlopen. Al viel de pijn lange tijd mee en trok de pijn alsook vrij snel weg. Meestal ging de pijn na een dag weer weg en ging ik gewoon weer verder met mijn trainingen. Daarnaast begon ik het niveau de voorbije weken wat op te trekken. Ik ging van drie keer per week, naar vier keer per week lopen. En voegde daar ook nog zwem- en fietstrainingen aan toe. Dat werkte eigenlijk prima. Ik sportte nog nooit zo veel, maar ik voelde me ook nog nooit zo energiek en fit. Maar na mijn laatste duurloop in januari, waarbij ik nog eens 20 km liep, ging het een beetje mis.

Tijdens het lopen van mijn laatste duurloop, voelde ik al dat mijn knie niet volledig mee wou. De pijn in mijn gewrichten was normaal, dacht ik. En dus liep ik die training gewoon door. Ik had gedurende een dag of twee erna weer wat last van mijn knie, zonder meer. En sindsdien bleef de pijn optreden tijdens en na elke looptraining. Tot twee weken geleden, waarbij de pijn steeds ernstiger werd. Lopen, fietsen, stappen, de trap nemen, autorijden,… Allemaal deed het pijn. Dus ik besloot om een afspraak te maken bij de sportdokter en ondertussen het lopen wat af te bouwen door enkel nog korte looptrainingen in te plannen, met telkens een 5 à 10 minuten rustig stappen na elke training. Ook ging ik vaker zwemmen en fietsen, om de schokken op mijn knie te minimaliseren.

Deze week ging ik naar de sportdokter en waar ik al voor vreesde, werd dan ook bevestigd. Ik heb een ontsteking van de knieschijf. Hoe dit komt, is niet volledig duidelijk. Aangezien de pijn in eerste instantie begon op te komen na het lopen van langere afstanden, vermoed ik een combinatie van een aantal zaken: een verkeerde houding, niet voldoende focus op het verstevigen van mijn benen, billen en core en overbelasting. Wat er nu dus voor mij op het menu staat is mesotherapie behandeling. Dat is een behandeling waarbij er door middel van kleine injectienaalden heel lokaal medische stoffen worden aangebracht, die de blessure zouden moeten helpen genezen. Ik heb er ondertussen al eentje achter de rug en de volgende staat binnen een tiental dagen gepland.

De injecties vervangen eigenlijk het langduring innemen van ontstekingsremmers. Daarom moet ik dus verder geen ontstekingsremmers nemen, enkel nog dagelijks een gel op mijn knie smeren en het lopen, al zeker tot de volgende mesotherapie behandeling, even links laten liggen. Wel mag ik nog rustig fietsen, zwemmen of wandelen. Zonder al te veel druk te leggen op mijn knie, uiteraard. Dat wordt voor mij wel even afkicken de komende dagen en weken. Maar hoe sneller ik van de ontsteking af ben, hoe beter. Zodat ik weer volop kan gaan trainen voor mijn volgend doel!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s