Lopen met een verkoudheid. Do or don’t?

Het is weer zover. De tijd van het jaar, waarop je verkoudheid na verkoudheid oploopt, staat voor de deur. En ook ik bleef de afgelopen dagen niet gespaard. Ik loop namelijk al de hele week lang rond met een zware verkoudheid, met niet alleen een verstopte neus, maar ook nog eens keelpijn daarbovenop. Het is een vervelende situatie waar je niet veel aan kan doen. Pilletjes en keeltabletjes nemen, liters koffie en thee drinken en op tijd mijn bed inkruipen. Maar ook werken en sporten staat op de planning. Maar is sporten met een verkoudheid wel een goed idee?

Door mijn verkoudheid, voelde ik mij de afgelopen heel erg vermoeid. Ik liep met een verstrooid hoofd rond en had nergens energie voor. Maar omdat je tegen een verkoudheid weinig kan doen, ging ik wel gewoon werken. Pompaf kwam ik alle dagen thuis en vroeg ik me af of ik al dan niet zou gaan lopen. Mijn lichaam zei eigenlijk nee, maar mijn hoofd had wel zin in een rondje. Omdat ik dacht dat ik wel wat frisse lucht kon gebruiken, besloot ik om mijn loopschoenen aan te trekken en wat te gaan lopen. En achteraf had ik hier geen spijt van. Ik voelde me een pak frisser en had weer wat energie.

In principe is lopen met een verkoudheid dan ook volledig oke. Dat je nog zieker zou worden van de koude, is dan ook maar een fabeltje. Want verkouden word je door een virus en helemaal niet door de koude. Alvorens je belist om je training al dan niet over te slaan, doe je best twee checks. De eerste is je temperatuur meten. Heb je koorts? Dan is het een no. Met koorts lopen is absoluut geen goed idee. Dan rust je beter uit. Geen koorts? Dan mag je gerust de deur uit, maar loop je gewoon wat rustiger aan dan voorzien. Ga zeker niet in het rood op dagen waarop je je minder goed voelt. Je lichaam is namelijk al aan het vechten tegen het virus, waardoor je je bij de start van je looptraining al vermoeider voelt dan op andere dagen. Neem een rustig looptempo aan en voorzie ook voldoende rust na je training.

De tweede check is de zogenaamde neck-check. Bevinden je symptomen zich boven je nek en heb je dus last van een loopneus, keelpijn of hoofdpijn? Dan mag je zeker en vast gaan lopen. Geen excuses om je training dan over te slaan. Bevinden je symptomen zich echter onder je nek en heb je last van spierpijn, rugpijn, hevige hoestbuien of vastzittend slijm? Dan blijf je best wel in je zetel zitten. Uitzieken is dan de boodschap. Gaat het niet beter na twee à drie dagen, dan raadpleeg je ook best een arts.

Doe dus voor je al dan niet besluit om te gaan lopen, zeker deze checks. Zijn beide checks in orde, maar voel je je toch te moe om te gaan? Verplicht jezelf dan zeker niet. Als je tegen je zin gaat, zal het alleen maar een averechts effect op je hebben. Om af te sluiten is er ook nog goed nieuws voor de lopers onder ons. Hardlopen versterkt je immuunsysteem. Dat zorgt ervoor dat je een hogere weerstand hebt en minder vaak verkouden wordt. Je weet dus wat je te wachten staat als jij ook dit jaar  de verkoudheden wil vermijden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s