Een voedingsconsultatie en lichaamsanalyse bij Energy Lab: wat, waarom en hoe?

Ik ben nu al een tijdje begonnen met lopen. Om heel precies te zijn, loop ik vandaag exact anderhalf jaar en sindsdien ben ik niet meer te stoppen. Sinds ik gestart ben met lopen, ben ik uiteraard ook wat bewuster beginnen omgaan met voeding en drank. Dit deed ik omdat ik al snel aanvoelde dat zaken zoals alcohol, frisdrank of ongezonde tussendoortjes een invloed hadden op mijn trainingen. De broodjes ruilde ik voor boterhammen of slaatjes, de frisdrank voor water en de koeken voor fruit. Maar door deze switch in mijn levensstijl, waarbij zowel sport en voeding een prominente rol zijn gaan spelen, was het hoog tijd om eens langs te gaan bij een sportvoedingsconsulent om eens te gaan of ik op vlak van voeding wel goed bezig ben. En dankzij de NN Running Club bracht ik deze week dan een bezoekje aan Energy Lab in Paal.

Veel mensen bezoeken een voedingsconsulent om te vermageren. In mijn geval was dat niet waar. Sinds ik ben beginnen lopen, ben ik eigenlijk alleen maar gaan vermageren. Dat was voor mij de belangrijkste reden om een bezoek in te plannen bij een sportvoedingsconsulent. Omdat dit voor mij ook allemaal nieuw is, had ik geen idee of ik wel genoeg at. Of ik mijn voeding moest aanpassen naargelang de rust- of sportdagen? Hoeveel ik dan moest eten? Maar vooral: wat ik dan moest eten? Na het inboeken van mijn afspraak, werd er mij gevraagd om voor een aantal dagen een eetdagboek bij te houden. Ik deed dit voor verschillende dagen: op een rustdag, op een trainingsdag op een werkdag en op een trainingsdag op een weekenddag.

Met al deze informatie ging ik op donderdag dan naar Energy Lab. Wanneer ik daar aankwam, overliepen we tijdens het intakegesprek eerst mijn voedingsdagboek. Daarna stelde de voedingsconsulente wat vragen over mijn eetgewoonten, over mijn sportprestaties en over mijn medische achtergrond. Tot slot bespraken we samen welke mijn doelstellingen waren. Voor mij was dat doel voor de hand liggend: stabiel blijven. Na het intakegesprek, mocht ik naar een apart zaaltje gaan, waar de lichaamsanalyse werd uitgevoerd. Na deze analyse overliepen we de volledige analyse: mijn gewicht,  vetpercentage, nodige calorie inname, spiermassa enzovoort. En als snel werd duidelijk, dat in mijn geval, mijn calorie inname zowel op rust-, maar vooral op trainingsdagen want aan de lage kant lagen.

Niet alleen mijn calorie inname was gemiddeld te laag, ook mijn macronutriënten die ik op een dag innam waren te laag. Te weinig vetten, koolhydraten en eiwitten. Zowel op rustdagen als op trainingsdagen. Dat was dus ook de reden waarom ik, sinds ik ben beginnen met lopen, gewicht ben afgevallen. Om nu stabiel te blijven, maakten we samen een simulatie van een voedingsdagboek op een rustdag, een korte trainingsdag en een lange trainingsdag. De voedingsconsulente bekeek hoe we op een eenvoudige manier mijn tekorten konden aanvullen in mijn dagelijkse gewoonten, zonder al te veel te veranderen in mijn eetpatroon.

Ik ben dus heel erg blij dat ik dit dankzij de NN Running Club heb kunnen doen. Tot op vandaag was ik me niet voldoende bewust dat ik mijn voedingsinname, vooral op trainingsdagen, moet aanpassen om mijn spieren voldoende te laten recupereren. En om mijn loopprestaties nog te verbeteren, speelt voeding zo’n belangrijke rol. Ik heb al gepland om binnen een aantal maanden terug te gaan voor een opvolgconsultatie, om te bekijken wat wel en niet werkt voor mij. Dus als jij je ook vragen stelt over je voedingsinname voor, tijdens of na het sporten, dan raad ik je erg aan om ook eens een afspraak te boeken bij een sportvoedingsconsulent. Dankzij de NN Running Club kan het, mits voldoende punten, zelfs volledig gratis! Dus waar wacht je nog op?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s