Motiveer jezelf om te gaan lopen met deze 10 tips

NN Running Club Photoshoot

Een nieuw schooljaar betekent voor velen onder ons een nieuwe en frisse start. Het geeft een beetje hetzelfde gevoel als de start van een nieuw jaar. Het is het ideale moment om terug wat structuur te brengen in je dagelijkse routine. De kinderen zijn weer naar school, de hobby’s gaan terug van start, het school begint opnieuw of de werksfeer begint na al die vakanties weer op een normale situatie te lijken. Ja ja, het is dus alweer de periode om de drukke schema’s van iedereen proberen te laten passen in één planning. En daarom is het dus ook nu de moment om aan jezelf te denken en binnen die drukke planning wat ruimte voor jezelf te voorzien. Hoe je die tijd achteraf opvult, kies je uiteraard zelf. Gebruik die om een boek te lezen, om wat te gaan shoppen, om bij te leren, om in de tuin te werken of om te gaan sporten. It’s up to you. Om je hierbij te helpen, geef ik je hieronder wat tips om jezelf te motiveren die loopschoenen aan te trekken en simpelweg de deur uit te gaan voor een fikse wandeling of een rustig looprondje in je buurt.

1. Een doel

Set your goals high and don’t stop till you get there. Om gemotiveerd te geraken en later ook te blijven, kan het vooropstellen van een specifiek doel heel erg helpen. Er zijn heel veel verschillende doelen waarnaar je kan streven: 5 km/10 km kunnen uitlopen, je tijd versnellen, 1.000 km op één jaar tijd lopen, een leuke wedstrijd bij jou in de buurt willen uitlopen met je vrienden of misschien wil je gewoonweg dit jaar 5 kg vermageren. Belangrijk is dat het doel specifiek en concreet moet zijn. Je moet op de één of andere manier evolutie kunnen opmerken, zodanig dat het doel je ook echt motiveert en voldoende blijft motiveren. Een doel dat niet sterk genoeg is, zal al snel de kast in verdwijnen en zal je weinig goesting geven om te gaan lopen.

2. Loop samen

Alleen lopen heeft zo zijn voordelen. Je kan je eigen tempo aangaan en je kan je hoofd leegmaken. Maar samen lopen heeft ook tal van voordelen. Ga lopen met wat vrienden, schrijf je in in een loopclub of ga met je partner, broer of zus lopen. Met hoeveel je uiteindelijk bent, maakt niet zoveel uit. Zolang je maar niet alleen bent. Door samen te lopen, kunnen jullie elkaar motiveren en aanmoedigen voor, tijdens en na jullie training. Bovendien zorgt het lopen in groep voor een beetje sociale druk. Want ookal heb je op dinsdagavond geen zin om te gaan lopen na een erg drukke dag op het werk, je kan je loop budy toch niet in de steek laten?

3. Koop een nieuwe loopoutfit

Shopping is always a good idea. En niets is minder waar voor sporten. Ga naar de winkel en koop een leuke en nieuwe loopoutfit of hardloopschoenen. En je zal zien wat het effect er van is. Je zal staan popelen om de kleren uit je kast te halen, aan te trekken en de deur uit te gaan! Denk er wel aan dat je investeert in comfortabele sportkledij en -schoeisel. Dat is uiteindelijk belangrijker dan de uitstraling ervan.

4. Denk aan de voordelen voor je gezondheid

Vandaag kwam nog in het nieuws dat 1 op 3 Belgen niet of te weinig beweegt. Dat is een jammere zaak, want er wordt aangeraden om zo’n 150 minuten per week te bewegen. Waarom dan? Wel, sporten heeft een aantal voordelen voor je gezondheid. Voldoende beweging zou namelijk een aantal gezondheidsproblemen kunnen voorkomen. Bewegen is namelijk goed voor de kans op hart- en vaatziekten, kanker, cholesterol en diabetes  te verlagen. Dus als je geen zin hebt om te gaan sporten, denk hier dan maar aan. Je lichaam zal je later dankbaar zijn.

5. Bye bye stress

Sporten vermindert niet alleen de kans op ziekten, maar kan je ook helpen om tijd voor jezelf te nemen en daardoor de stress afkomstig van je werk, studies of thuissituatie even te vergeten. Als je beweegt, produceert je lichaam namelijk een “gelukshormoon”. Daardoor is sporten de ideale manier om je hoofd even leeg te maken en de stress te vergeten, omdat je je tijdens en na het sporten veel beter gaat voelen. Bovendien zal je lichaam na het sporten moe zijn en zal je dus beter slapen.

6. Werk aan je lijn

Wil je vermageren of gewoonweg fit blijven? Dan is dit je grootste motivatie om nu je loopschoenen aan te trekken en een rondje te gaan lopen. Als je op je lijn wilt letten, is het namelijk niet voldoende om dit enkel in de keuken te doen. Zie nog sneller resultaat door ook wat beweging in je weekschema’s te plannen.

7. Boost je zelfvertrouwen

Jezelf zien evolueren? Doelstellingen halen waarvan je nooit verwacht had dat het je ooit zou lukken? Je grenzen keer op keer weer verleggen? Al deze zaken zullen je zelfvertrouwen boosten. Het is namelijk bewezen dat mensen die sporten zich over het algemeen fitter, energieker en zelfzekerder voelen in hun lichaam. Als dat geen goede reden is om nu die sportschoenen aan te trekken?!

8. Hou je prestaties bij en deel ze met vrienden

Go social! Er bestaan heel wat leuke apps die alle info van je trainingen bijhouden. Zo kan je voor jezelf bijhouden wat je wanneer hebt gedaan. En dat kan je op een erg eenvoudige manier met je vrienden delen. Voeg er foto’s en comments aan toe en laat zien aan je vrienden hoe lang jij vandaag liep! Je ziet bovendien niet alleen wat je zelf doet, maar ook wat de anderen doen. Like, reageer en share erop los en motiveer elkaar dus gemakkelijk via handige sport apps zoals Strava, Garmin of Runkeeper.

9. Beloon jezelf

Na de inspanning is er altijd ruimte voor ontspanning! Wees niet te streng voor jezelf. Heb je een keer geen zin om te gaan lopen? Of loop je minder dan je had verwacht? No drama. Doe je daarentegen wel wat je gepland hebt en sta je mooi op schema? Well done! Dan is het nu tijd om jezelf te belonen. En dat kan op eender welke manier. Had je al de hele week zin een heerlijk stuk chocoladetaart? Prima. Heb je zin om wat tijd voor jezelf te nemen? Ook prima. Doe gewoon lekker waar je zelf zin in hebt, om jezelf te belonen voor de harde inspanningen die je de afgelopen weken hebt gedaan.

10. Plan het in

Planning is key! Plan je trainingen in je persoonlijke en werkagenda. Op die manier voorzie je er tijd voor en weet je op voorhand welke dagen je wat vroeger naar huis moet kunnen vertrekken om te kunnen gaan lopen. Belangrijk is wel dat je geplande sporttrainingen net zo belangrijk zijn als je andere afspraken in je agenda.


Een reactie op “Motiveer jezelf om te gaan lopen met deze 10 tips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s