Koop jij bio?

De komende weken doe ik mee aan een testactie van Delhaize. Samen met heel wat andere ambassadeurs test ik gedurende een aantal weken het assortiment van hun biologische producten uit. Wist jij dat ze bij Delhaize een gamma hebben van 635 bioproducten?! Wat er onder andere in het testpakket zit? Biologisch en op traditionele wijze gebakken (stok)brood, in openlucht gekweekte kip, lokaal gekweekte fruit en groenten en biologische melk en yoghurt uit de buurt. Zelf koop ik eigenlijk zelden biologisch, omdat ik bio tot nu toe altijd associeerde met het gaan naar aparte biowinkels of lokale producenten. Waar dus weinig tijd voor is wanneer je je boodschappen doet in een gewone supermarkt. Ik liep al wel eens voorbij de bio-afdeling van mijn supermarkt, maar zonder er echt bij na te denken. Vooral ook omdat het prijskaartje van bio-producten vaak veel hoger is dan dat van de rest van de voedingsmiddelen.

Een alternatief is uiteraard om zelf je producten te kweken. In de tuin van mijn vriend, kweken we bijvoorbeeld onze eigen groenten en fruit. Van fruit kweken we onder andere appelen, peren, rode besjes en druiven. Qua groenten zijn het vooral tomaten, courgetten, sla, pompoenen en paprika die er de grond uit komen. Het voordeel? De smaken zijn veel puurder en bijgevolg ook lekkerder. Het nadeel? Het vraagt veel tijd en zorg. Daarom dat het handig is dat je ook bio kan kopen in je supermarkt. Maar wat is nu bio? Is het tegenwoordig niet meer een hype geworden in plaats van een bewuste keuze? En waarom zou je het wel of niet moeten kopen?

Eerst en vooral associëren mensen “bio” vaak met “gezond eten“. Op biologische producten zijn inderdaad geen chemische bestrijdingsmiddelen gespoten. Je kan dus perfect de schil van je fruit of groenten opeten. Ook zijn deze biologische producten niet genetisch gemanipuleerd. Ze bevatten dus geen geur-, kleur- of smaakstoffen. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat bestrijdingsmiddelen slecht zijn voor je gezondheid. Wat wel zeker is, is dat je geniet van vers en lokaal gecultiveerde producten met een pure smaak.

Bio betekent ook dat de producten lokaal geproduceerd zijn in kleinschalige familiebedrijven. Door bio te kopen, eet je met andere woorden niet alleen lekkerder maar geef je ook je lokale boer de kans om te concurrenceren met de grote industriële bedrijven. Deze lokale boeren krijgen dan ook een eerlijk loon. Zij kweken hun producten op traditionele wijze, waardoor het werk arbeidsintensiever is dan bij massaproductie. Dat is dan ook de reden waarom biologische producten tot 2 à 3 keer zo duur zijn dan gewone producten. Bovendien vereist het hebben van een biologisch label heel wat controles, wat uiteraard ook extra kosten met zich meebrengt. Tot slot, hebben lokale producten meer grond nodig omdat de dieren meer ruimte moeten krijgen. Het welzijn van de dieren staat er met andere woorden centraal. Al dit zorgt uiteraard voor een hoger prijskaartje. Daartegenover staat wel dat je een 100% biogarantie hebt.

En, wat denk jij? Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Waarom kopen jullie wel of niet bio? Kopen jullie het in je supermarkt of direct bij de lokale boer? Of kweken jullie ook zelf in tuin?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s