Help! Ik zie zo rood als een tomaat na het hardlopen

Of het nu in het putje van de winter -5°C is of in het midden van de zomer 35°C is, mijn hoofd ziet tijdens, maar vooral na het lopen knalrood. Hoewel het zowel ’s winters als ’s zomers voorkomt, moet ik wel toegeven dat het bij warmere temperaturen nog feller en sneller voorkomt. In de zomer geraak ik er na mijn training nog veel moeilijker vanaf dan in de winter. Maar hoe komt het dat je hoofd soms zo rood ziet? Maar vooral: kan je er iets tegen doen?

Wanneer je sport, gaat je normale lichaamstemperatuur omhoog. Om overhitting te vermijden en om af te koelen, gaat je lichaam daarom beginnen zweten. Naast zweten, gaan ook je bloedvaten uitzetten, waardoor er meer bloed kan doorstromen naar je spieren. Maar een deel van het warme bloed onder je huid gaat ook naar de bloedvaatjes in je gezicht, en meer precies naar je wangen. Dat is dan ook de reden waarom je een rode blos op je gezicht krijgt. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Dat komt omdat mannen meer zweten dan vrouwen en daardoor dus ook hun lichaam gemakkelijker afkoelt. Daarom zal het lichaam van een vrouw proberen afkoelen door het bloed dat naar de huidoppervlakte komt. Waardoor je dus een rood hoofd krijgt.

Is het dan nodig om te stoppen met je looptraining wanneer je rood ziet? Wel nee. Rood worden in je gezicht is “normaal”. Als je hartslag en je ademhaling onder controle zijn, dan is het zeker niet nodig om te stoppen met lopen. Het krijgen van een rood hoofd is zelfs gezond. Het betekent namelijk dat je een goede doorbloeding hebt. Indien je je duizelig of misselijk begint te voelen, dan is het waarschijnlijk wel beter om te stoppen met lopen want dat is niet “normaal”.

Wil je iets aan dat rode hoofd doen? Helaas. Je kan tegen een rood hoofd eigenlijk weinig doen. Éen van de weinige zaken die je kan doen om minder rood te zien, is voldoende drinken. Op die manier kan je lichaam beter afkoelen, doordat het meer vocht kan afstoten in de vorm van zweet. Een rood hoofd kan natuurlijk ook wijzen op een te hoge inspanning. Indien dit het geval is, kan je ook de intensiteit van je training verminderen of gewoon je looptempo wat verlagen. Een rood hoofd krijg je bovendien niet alleen door te lopen. Het kan voorkomen bij elke vorm van sport. Sporten in een koele ruimte kan daardoor ook de roodheid van je gezicht verminderen. Wil je na je training sneller van die rode kleur af? Doe dan een rustige cooling down en ga pas in de warme douche wanneer je voldoende bent afgekoeld. Of kies voor een lauwe douche. Je bloedvaten gaan na je training namelijk vanzelf weer versmallen wanneer je lichaam voldoende is afgekoeld, waardoor de rode kleur in je gezicht vanzelf zal wegtrekken.


Een reactie op “Help! Ik zie zo rood als een tomaat na het hardlopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s