Lopen met hooikoorts

Onlangs las ik in de krant dat dit jaar een vrij slecht jaar is voor mensen met hooikoorts. Het pollenseizoen duurt dit jaar dan ook langer dan normaal. Dit komt onder andere door het warme voorjaar, de langdurige droogte en de late vorstperiode. De pollen blijven door al deze zaken langer in de lucht, waardoor mensen die hier gevoelig aan zijn natuurlijk ook langer last zullen hebben van hooikoorts. Maar hoe combineer je dat met hardlopen? Is het een goed idee om te gaan lopen als je hooikoorts hebt? En wat kan je best wel en niet doen. Hieronder geef ik je een aantal tips.

Pas je tijdstip aan

In de ochtend zijn er altijd meer pollen aanwezig in de lucht dan op andere tijdstippen. Plan je hardlooptraining daarom idealiter ’s avonds in, het moment waarop het minste pollen aanwezig zijn. Voel je een regenbui of donderwolk aankomen? Ga dan zeker niet ervoor lopen, want dan zijn er net méér pollen in de lucht. Het is wel ideaal om na een regenbui te gaan lopen, omdat de pollen dan letterlijk uit de lucht werden gespoeld dankzij de regen.

Verander je gewoonlijke looproute

Uiteraard vermijd je omgevingen waar je allergenen het vaakst voorkomen. Als je allergisch bent aan grospollen, dan vermijd je open weides als looproute. Ben je allergisch aan bomen? Ga dan zeker niet in het park vlak bij je thuis of het bos ietsje verderop lopen. Kies gedurende de piekperiode voor bewoonde straatomgevingen of ga in het centrum lopen. Iets minder leuk natuurlijk, maar voor je gezondheid is het beter zo. Als je de mogelijkheid hebt om aan de kust te gaan lopen, dan is dat ook ideaal! In de lucht aan de kust zitten er namelijk weinig pollen.

Wassen, wassen en nog eens wassen

Na het lopen was je best onmiddelijk je kleren waarmee je bent gaan hardlopen. De pollen hechten zich namelijk gemakkelijk aan je kleding. Naast je loopkleren, was je idealiter ook jezelf zo snel mogelijk. Pollen blijven niet alleen gemakkelijk aan kleding kleven, maar ook aan je haar. Was dus steeds grondig je haar na een looptraining.

Draag een bril

Hooikoorts gaat vaak gepaard met een snotterende neus en niezen, maar ook met lopende ogen. Om dit te vermijden, draag je bij het lopen best een zonnebril. Doe niet je vakantiebril aan, maar zorg voor een deftige sportbril die goed blijft zitten. Anders gaat die bril je tijdens je looptraining alleen maar vervelen, omdat hij niet goed blijft zitten.

Vaseline smeren

Om te vermijden dat de pollen in je neus kruipen en dat je dus begint te niezen of een loopneus krijgt, wordt vaak aangeraden om wat vaseline te smeren aan je neusgaten. Dat zorgt er namelijk voor dat de pollen zullen blijven plakken onderaan je neus en op die manier niet in je neus gaan. Handig toch?

Pas je training aan

En last but not least. Als het écht niet gaat en als je merkt dat de lucht er écht te ongunstig uitziet, ga dan niet buiten lopen. Vervang je training dan door een andere (binnen)sport of loop voor één keer op de loopband. Minder leuk natuurlijk, omdat je dan niet kan genieten van het mooie weer. Maar je lichaam zal je daarna wel dankbaar zijn.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s