Waarom ik twee weken niet liep

image1 (14)

Het was de laatste weken wat rustiger op mijn social media. Vooral op Strava, Garmin, Instagram en mijn blog was het heel stil. Je hebt het misschien al wel gelezen maar ik zit jammer genoeg met een Achillespeesontsteking, waardoor er voor mij op het programma vooral rust en kinesitherapie stonden. Een aantal zaken die gepland stonden, zoals het lopen van wedstrijden, heb ik de voorbije twee weken dus moeten laten vallen. Helemaal niet leuk. Maar het moest.

Hoe kom ik aan een Achillespeesontsteking? Hoogstwaarschijnlijk door overbelasting. Zoals jullie weten, loop ik nu net iets meer als één jaar. En gedurende dat jaar heb ik mezelf enorm zien groeien. Ik ging van een loopafstand van 0 km naar 20 km. En dat op één jaar tijd. Dat allemaal zonder erg veel rust te nemen. De eerste keer dat ik mezelf écht rust heb gegund, is na de 20 km door Brussel. Waarschijnlijk veel te laat. Dat ik nu met een Achillespeesontsteking zit, heb ik vandaag dus alleen maar aan mezelf te wijten. Ik ben dan ook zo’n persoon die niet stil kan blijven zitten. Aangezien ik nog niet heel erg lang loop, ken ik zelf mijn eigen grenzen nog niet voldoende. Ik kan mezelf dan ook nog geen ervaren loper noemen, na één jaar. Als je mij dus vraagt of ik deze blessure had kunnen vermijden, dan is mijn antwoord ja. Met meer rust en minder overbelasting, had ik deze Achillespeesontsteking hoogstwaarschijnlijk kunnen vermijden.

Ik baal enorm dat ik nu iets meer dan twee weken niet heb kunnen lopen. De eerste week kon ik amper nog stappen, dus daar deed ik helemaal niets van sport. De tweede week ging al wat beter, dus daar heb ik het lopen vervangen door wat te fietsen. Maar hoewel ik in het begin van mijn blessure echt héél verveeld rondliep, heb ik er mij uiteindelijk bij neergelegd. Ik probeer de positieve kant er nu van in te zien. Hoe kan een blessure dan positief zijn? Wel ik weet dat nu beter naar mijn lichaam moet leren luisteren. En ik geloof dat dat met de jaren steeds makkelijker zal gaan. Bovendien heb ik het geluk dat mijn blessure vrij snel aan het genezen is. Daardoor kan ik nu na twee weken rusten, heel rustig aan weer beginnen opbouwen. Een Achillespeesontsteking kan heel vervelend zijn, waardoor je soms meerdere weken moet rusten. Ik heb dus ergens nog geluk dat ik de pijn heel snel heb voelen opkomen en dat ik onmiddelijk gereageerd heb.

Wat doe ik nu dan? Samen met mijn kinesist heb ik vanaf het begin mijn kuitspieren en hielspieren ontspannen, want die waren enorm gespannen. Daarnaast doe ik ook regelmatig verstevigings- en rekoefeningen van de hiel- en kuitspieren. Verder ga ik na twee weken heel rustig het lopen weer beginnen opbouwen. Ik ga voornamelijk beginnen met heel korte afstanden die variëren rond de 5 km. Daarna hoop ik snel weer wat meer kilometers kunnen doen, want ik mis het lopen heel hard. En wanneer ik helemaal genezen ben, ga ik op zoek gaan naar een nieuwe doelstelling. Er komen dus zeker nog betere (loop)weken aan. Daar ben ik 100% zeker van!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s