Koffie en hardlopen: een goede match?

Koffie. Ik drink dagelijks een aantal kopjes koffie per dag. Waarschijnlijk uit gewoonte, maar ook wel omdat ik er, vooral ’s ochtends, heel erg naar snak. En ik geloof dat dit het geval is voor velen onder ons. Maar is cafeïne drinken en intensief sporten wel een goede combinatie? En vooral, heeft koffie een invloed op je sportprestaties en je gezondheid? Het antwoord is ja. Ik geef je in deze blogpost wat meer uitleg.

Wees gerust. Het is niet omdat je intensief aan het hardlopen bent, dat je daarom opeens je dagelijkse dosis koffie moet laten vallen. Je mag gerust cafeïne innemen, ook wanneer je sport. Koffie kan namelijk je sportprestaties verbeteren. Hoezo dan? Wel, het drinken van één à twee tassen koffie zorgt ervoor dat je lichamelijke inspanning langer kan volhouden. Bij wedstrijden wordt aangeraden om één uur voor de wedstrijd een tas koffie te drinken. Dan zal je fysieke inspanning het meest bevorderd worden.

Om het meeste voordeel te halen uit cafeïne, wordt er één tot drie miligram cafeïne aangeraden per kilogram lichaamsgewicht. Neem je minder cafeïne in? Dan zullen je fysieke inspanningen gewoon wat minder bevorderd worden. Neem je meer in? Dan is dat niet altijd de beste oplossing. Want te veel koffie drinken heeft namelijk ook negatieve gevolgen, zoals het hebben van hartkloppingen, duizeligheid, uitdroging of slapeloosheid. Meer is daarom dus niet beter. Drink daarom altijd koffie met mate, ook vóór het sporten.

Naast verbeterde sportprestaties, heeft cafeïne ook een invloed op je bloedsomloop. Daardoor krijg je meer zuurstof, wat ideaal is wanneer je gaat sporten. Bovendien zal de cafeïne in de koffie ervoor zorgen dat je meer vet gaat verbranden en minder glycoceen. Glycoceen zijn de suikers die in je spieren zitten en die je bij lange duurlopen het meeste nodig hebt. Doordat je lichaam dus vet als brandstof gaat gebruiken in plaats van glycoceen, zal je in staat zijn om gedurende een langere tijd energie te halen uit je spieren en bijgevolg dus ook je sportactiviteit langer kunnen volhouden.

Je hoeft dus zeker niet je dagelijkse kop koffie laten staan. Ook niet op wedstrijddagen. Geniet er gewoon van, maar drink er ook niet te veel.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s