Lopen op vakantie

Ik begon al ongeduldig te worden, maar de zomervakantie is nu eindelijk écht begonnen. Het zal voor mij het eerste jaar zijn dat ik eigenlijk geen zomervakantie heb, aangezien ik bijna een jaar geleden begon met werken. Maar eigenlijk vind ik het zo erg nog niet. Ookal moet je werken, de sfeer en de gezelligheid van de zomer is overal aan te voelen. Waarschijnlijk ga je deze zomer ook wel op vakantie. En voor mij betekent vakantie even alles vergeten, nieuwe plaatsen ontdekken, genieten van lokale gerechtjes, maar vooral heel veel tijd om te gaan sporten in omgevingen waar je normaal gezien nooit komt. Het eerste wat dus in mijn reistas terecht zal komen zijn mijn loopschoenen en -kleren. Bij jou ook?

Hardlopen op vakantie is de ideale manier om te ontspannen en om eens te kunnen afwisselen van je routineuse parcours bij je thuis die je ondertussen waarschijnlijk al bijna vanbuiten kent. Wanneer je op vakantie bent, is het ook de ideale moment om eens af te wisselen van sport en om andere dingen uit te proberen. Tijd heb je op vakantie toch meestal zat. Ga eens tennissen, fietsen of kayakken. Allemaal manieren om te genieten van het zonnetje en vooral om al het eten van je vakantie eraf te sporten. Want aan al die lekkere lokale gerechtjes weerstaat toch niemand? Hieronder geef ik je een aantal tips wanneer je gaat hardlopen op vakantie.

1. Doe rustig aan en geniet

Ben je van plan om te sporten op vakantie? Dit is prima. Maar vertrek dan niet met een strak trainingsschema. Op vakantie moet je genieten van elke moment. Je kan jezelf gerust voornemen om op één week tijd 2 of 3 keer te gaan lopen, maar leg jezelf geen verplichtingen op omdat je je trainingsschema tot op de letter wilt volgen. Zonder trainingsschema loop je dus gewoon wanneer je er zelf zin in hebt. Verwacht ook niet te veel van jezelf en probeer op vakantie niet om je snelheid te verbeteren of om persoonlijke records te halen. Doe rustig aan en geniet van de omgeving.

2. Timing

Zin om te gaan hardlopen? Dan plan je dat best minstens één dag op voorhand in. Waarom dan wel? Gewoon zodat je je wekker kan zetten om ’s ochtends op te staan en lekker te gaan hardlopen. Op die manier vermijd je niet alleen de hitte, maar je wint er ook tijd mee. Want wanneer je dan klaar bent met je looptraining, heb je nog een hele dag voor je om vanalles te gaan doen op vakantie. Een flinke douche, gevolgd door een lekker ontbijt en je dag kan beginnen! Klaar om een hele dag de omgeving te gaan bezoeken of gewoon de hele dag te gaan zonnen op het strand.

3. Bescherm je tegen de warmte

Om je op vakantie te beschermen van de vlakke zon, kan je best ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat gaan lopen. Bescherm je ook van de zon door je goed in te smeren. Nog belangrijker is om, zeker op vakantie, voldoende drinken mee te nemen. Ook al ga je maar een half uurtje lopen, verzeker je altijd dat je voldoende water bij je hebt om te hydrateren. Hoe warmer het is, hoe meer vocht je lichaam nodig heeft.

4. Safety first

Gaan lopen in een omgeving die je niet kent is niet altijd even eenvoudig. Idealiter ga je niet alleen lopen en neem je iemand met je mee. Ga je toch alleen lopen? Neem dan altijd je GSM mee en verwittig op voorhand je reisgenoten hoe lang je van plan bent om te gaan lopen. Wat je ook kan doen, is op voorhand de omgeving via Google Maps verkennen of de dag ervoor te gaan wandelen langs de route die je zou willen volgen. Kies er bovendien voor om niet té ver te gaan. Op vakantie kan je lichaam opeens anders reageren, onder andere door de warmte of de luchtvochtigheid. Je weet nooit dat je een flauwte krijgt, dus dan ben je best dicht bij je verblijf.

Neem naast je GSM ook wat geld en je identiteitskaart mee. Mocht onderweg je drank sneller opzijn dan verwacht of krijg je een flauwte? Dan kan je in een winkeltje stoppen om je wat extra water of een snack te kopen.


Een reactie op “Lopen op vakantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s