De runner’s high: boost je gemoedstoestand door te lopen

Processed with VSCO with a6 preset

Voel jij je na een lange work-out of een looptraining soms ook zo voldaan? Of heb je al eens de indruk gehad tijdens een training dat je niet meer te stoppen bent en dat je nog wel uren zou kunnen doorgaan met je training? Dan was dit waarschijnlijk een runner’s high. Een fenomeen die je gemoedstoestand tijdens en na een training een boost geeft. Je voelt je dan gelukkig, voldaan en zelfs euforisch. Maar hoe komt dit?

Sporten en bewegen is goed voor je gezondheid. Je wordt er fitter van, je verlaagt de kans op bepaalde ziektes en je wordt er minder gestresseerd van. Duursporten, zoals onder andere lopen maar ook zwemmen of fietsen, zorgen bovendien voor het aanmaken van gelukshormonen. Om precies te zijn, produceert je lichaam dan endorfines en endocannabinoïden. En het zijn net die stoffen die je een runner’s high gaan doen ervaren.

De endorfines en endocannabinoïden worden geproduceerd na duurinspanningen van een uur. Bij sommige personen kan een half uur al voldoende zijn om de stoffen door het lichaam te laten produceren. Het zijn deze stoffen die gevoelens van pijn en vermoeidheid gaan onderdrukken. En dat is dan ook net één van de redenen waarom je tijdens een training het gevoel gaat hebben dat je niet meer te stoppen bent. Niet alleen pijn wordt onderdrukt, maar het creëert ook een gevoel van euforie tijdens en na het sporten. Dankzij de endorfines en de endocannabinoïden die tijdens je duurloop aangemaakt worden, zal je je na het lopen gelukkiger voelen. En dit gevoel treedt niet alleen tijdens of onmiddelijk na je training op. Het kan tot een aantal dagen na je training duren dat je je gelukkiger voelt, al verzwakt het effect wel naargelang de tijd.

Je wordt van sporten dus gelukkiger. En dat komt net doordat duursporten je gemoedstoestand een boost geven. Eigenlijk hebben de stoffen die vrijkomen ietwat dezelfde werking als heroïne, morfine of nicotine. Je komt dan ook na het sporten in een roes van geluk terecht. Maar net daarom kunnen ze ook verslavend werken. Sommige lopers willen dan vaker en vaker in die roes terecht komen en willen daarom ook vaker gaan lopen. Wanneer ze gekwetst raken en een tijdje lang niet kunnen gaan lopen, vindt er in feite ook een ontwenningsfase plaats. Als je gekwetst bent en toch die runner’s high wilt ervaren, kan je dan best andere sporten die wel combineerbaar zijn met je blessure uitoefenen, zoals zwemmen of fietsen bijvoorbeeld.


Een reactie op “De runner’s high: boost je gemoedstoestand door te lopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s