Fartlek training. Wat, waarom en hoe?

Processed with VSCO with m5 preset

Fart-wat? Fartlek. Je hebt er misschien al wel eens van gehoord. Mocht je er nog niet van gehoord hebben, dan is het nu de moment om er kennis mee te maken. Want een fartlek run is een ideale training om in te lassen wanneer je weinig zin hebt om naar buiten te gaan. Door aan fartlek te doen, breng je namelijk wat extra intensiteit en uitdaging in je looptraining. Je training wordt leuker en gaat ook veel sneller voorbij. In deze blogpost vertel ik je wat het is, waarom je het moet doen en hoe je het kan doen. Let’s spice up your training with fartlek!

Fartlek is een vorm van intervaltraining. Zoals ik in een vorige blogpost al vertelde, ga je bij intervaltraining korte en gestructureerde periodes van hoge intensiteit afwisselen met periodes van lage intensiteit die minstens even lang zijn als de inspanningsperiode. De bedoeling bij een intervaltraining is dan ook om telkens opnieuw te proberen om hetzelfde hoge tempo te halen. Dat is nu net het verschil met een fartlek training. Want in tegenstelling tot intervaltraining, is een fartlek training vrijwel ongestructureerd. Fartlek betekent eigenlijk “snelheidsspel“. Je training vormt zich letterlijk om tot een spel waarbij je gaat spelen met verschillende snelheden over verschillende afstanden heen.

Er zit dus geen vaste structuur in je training en je tempo wisselt voortdurend af, naar gelang hoe je jezelf voelt. Maar waarom zou je dat nu doen? Wel, net zoals een gewone intervaltraining ga je ook bij fartlek je sportprestaties verbeteren. Je werkt niet alleen aan je snelheid, je werkt dankzij fartlek ook aan je uithoudingsvermorgen. Je krijgt dus dankzij de tempowisselingen een betere conditie. Daarnaast zorgen de tempowisselingen in je training er eveneens voor dat je meer calorieën gaat verbranden. Erg handig dus, want je hoeft niet langer of verder te lopen om meer calorieën te verbranden. Je dient alleen de intensiteit gedurende korte periodes wat op te trekken. Tot slot zorgt het voor wat extra variatie in je trainingsschema. Doordat je op het moment zelf beslist hoe lang je spurt, rust of normaal loopt, maak je je training zo moeilijk en zo afwisselend als je zelf maar wilt. Je kan tijdens zo’n training dus echt inspelen op je lichaamsgevoel van dat moment. Heb je net 1 minuut gespurt en heb je voldoende met 30 seconden rust? Dan is dat oké. Heb je meer dan 30 seconden rust nodig? Dan is dat ook oké. Je bepaalt je training dus volledig zelf!

Je weet ondertussen al wat het is en waarom je het zou moeten doen. Maar nu is de vraag: “hoe doe je aan fartlek?“. Het is eigenlijk super simpel, want er zijn weinig regels. De enige voorwaarde is dat je de fartlek training doet in een natuurlijke omgeving. Waarom is dat noodzakelijk? Om de eenvoudige reden dat je bij fartlek gebruik maakt van elementen op je weg: een boom, het volgende verkeersbord, drie lantaarnpalen verder,… Je gaat jezelf dus uitdagen om een bepaalde snelheid vol te houden tot je een gekozen voorwerp opnieuw tegenkomt. Een andere voorwaarde is dat je je training begint met een warming-up van 10-15 minuutjes en ook weer afsluit met een cooling-down van minstens 10 minuten. Maar wat er tussen gebeurt, ligt volledig aan jou!

Heb jij net zoals mij toch graag wat structuur? Dan is een leuke tussenoplossing om voor een piramidestructuur te gaan. Dat ziet er zo uit: 2-3-4-3-2. Dit zijn de minuten waarop je intensief gaat lopen en dus het tempo wat gaat optrekken. Tussen elke inspanning las je dan 2 minuten recuperatie in.

Weinig zin om te gaan lopen vandaag? Ga dan toch even naar buiten en doe aan fartlek om je training wat leuker te maken. Je run zal super snel voorbij zijn en je hoeft niet eens heel lang weg te zijn om veel calorieën te verbranden. Let’s go!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s