20 km door Brussel: nog 2 weken te gaan

Processed with VSCO with hb2 preset

De voorbije weken waren vrij intensief. Vorige week liep ik in totaal maar liefst 40 km. De week daarvoor was dat zo’n 35 km. Samen, is dit de afstand die ik normaal gezien op een hele maand loop en nu deed ik dit op twee weken tijd. Maar eerlijk, de trainingen verlopen heel erg vlot en ik voel me de laatste weken ook echt in vorm. Vandaag staan er nog zo’n kleine twee weken voor de deur voor de 20 km door Brussel. Alvorens ik jullie een overzichtje geef van mijn trainingsschema van deze week, vertel ik jullie eerst hoe de voorbije week verlopen is.

Want zoals ik in mijn vorige blogpost al aanhaalde, was vorige week heel erg belangrijk voor mij. Niet alleen omdat ik voor het eerst de afstand van 20 km zou uitlopen, maar ook omdat ik een aantal zaken voor te eten en te drinken uitprobeerde tijdens het lopen. Denk eraan dat het heel belangrijk is om tijdens zo’n lange afstand voldoende te eten en te drinken. Voor te drinken raad ik aan om minstens om de 10 minuten een slok te drinken. Dit kan sportdrank zijn, maar ook gewoon water. Idealiter drink je tijdens langere afstanden sportdrank, omdat je daar meer energie van krijgt.

Persoonlijk vind ik 10 minuten al te lang, dus drink ik het liefst een slok na elke kilometer. Maar dat moet je uiteraard voor jezelf uitmaken. Met sportdrank bedoel ik geen drankjes zoals AA of Aquarius, maar wel drankjes die je zelf maakt door het poeder te mengen met water. Ik probeerde vorige week de energiedrank van Overstims uit. Om eerlijk te zijn is zo’n sportdrank niet zo mijn ding. Ik vind het niet super lekker, maar in the end kon mijn lichaam het wel verdragen. Het belangrijkste nu is dus om nog wat smaken te testen en te ondervinden welke ik uiteindelijk de lekkerste vind.

Wat het eten betreft tijdens het lopen, probeerde ik twee zaken uit: een energiereep van Body & Fit en de energiegels van Overstims. Dit deed ik verspreid over twee looptrainingen heen. In de ene looptraining at ik de energiereep. Op zich vond ik die wel lekker en kon ik die ook makkelijk verteren, maar voor mij zijn ze veel te groot. Ik deed er 1,5 km over om de reep op te eten. Waar je tijdens een loopwedstrijd eigenlijk geen tijd voor hebt. Daarom probeerde ik tijdens mijn laatste looptraining, waar ik 20 km liep, om het te houden met 2 energiegels. Ik vertelde al dat ik hier wat schrik voor had, maar uiteindelijk viel dit echt goed mee! Ik verteer ze goed, ze zijn al bij al nog wel lekker en supersnel op te eten. In tegenstelling tot de reep is de energiegel in enkele seconden op. Handig dus. Denk er wel aan om na het innemen van zo’n gel, voldoende water te drinken. Geen sportdrank.

Als jij ook wilt ondervinden welke voeding en drank je het beste verdraagt tijdens een duurloop, denk er dan aan om dit vóór de wedstrijd te doen. Experimenteer hier zeker niet mee tijdens de wedstrijd zelf, want je weet nooit hoe je lichaam er op gaat reageren. Experimenteer dus met zoveel drankjes, repen en gels als je maar wil. Maar doe dit ruim op voorhand en niet tijdens de d-day zelf.

Nu ik wat heb kunnen experimenteren met eten en drinken tijdens het lopen, is het tijd om mij de komende twee weken fysiek nog wat klaar te stomen voor de 20 km door Brussel. Na de stevige trainingen van de afgelopen weken, ga ik het nu gedurende twee weken wat rustiger aan doen. Het aantal kilometers neemt af, maar het aantal trainingen per week niet. Dat is een fout die vaak gemaakt wordt door lopers. Ze willen hun lichaam namelijk twee weken voor de grote dag niet overbelasten, dus gaan ze twee weken rusten. Maar dat is helemaal niet nodig. Pas je trainingsschema gewoon wat aan, maar stop vooral niet met trainen. Ga voor lichte en gemakkelijke trainingen. Op die manier ben je binnen twee weken weer volledig fit, zit je boordevol energie en ga je met nóg meer goesting aan de startlijn van de loopwedstrijd staan. Sta dus zeker niet stil! Zo ziet mijn trainingsschema van deze week eruit:

Week 3 (14 mei tot 20 mei)

  • Maandag: rustdag
  • Dinsdag: intervaltraining (20 min warmlopen – 5 x 1.000 m aan 80-85% MHF met 200 m rust tussen elke serie – 10 min rustig uitlopen)
  • Woensdag: rustdag
  • Donderdag: recuperatieloop 35-40 min (gemiddeld tempo: 6:00/km)
  • Vrijdag: rustdag
  • Zaterdag: duurloop 10 km
  • Zondag: 20 min rustig losfietsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s