Is gedroogd fruit even gezond als vers fruit?

L1611_DriedFruit_TSk-464268649

Eet jij ook fruit als tussendoortje? Dan ben jij sowieso al op de goede weg, want zowel vers als gedroogd fruit zijn gezonder dan andere koekjes of snoep. Maar wat eet jij het liefst? Een stuk vers fruit of een handvol gedroogd fruit? Ikzelf geniet veel meer van een stuk vers fruit of een fruitsla dan van gedroogd fruit. Ik voel me erna ook veel meer voldaan. Bovendien heb ik bij gedroogd fruit ook altijd de neiging om er meer en meer van te eten, omdat ze zo zoet smaken. Maar wat is nu de beste keuze tussen beide en welke zijn de grootste verschillen?

Gedroogd fruit wordt gemaakt van vers fruit. Zit er dan niet gewoon hetzelfde in? Wel nee. Tijdens het drogen van het fruit wordt al het vocht uit het fruit gehaald. Dat is dan ook de reden waarom het fruit na het drogen veel kleiner is. Naast vocht, verdwijnen ook alle vitaminen C tijdens het drogingsproces. Positief nieuws is dat dit de enige vitamine is die verdwijnt. Andere vitaminen en voedingswaarden nemen in tegenstelling net toe bij het drogen. Gedroogd fruit is met andere woorden een goede bron aan gezonde vezels, wat een positief effect heeft op onder andere de hart- en bloedvaten, de cholesterol en de spijsvertering. Tot slot heeft gedroogd fruit niet alleen als voordeel dat het handig en gemakkelijk is om overal mee naartoe te nemen. Het blijft natuurlijk ook langer goed dan vers fruit.

Toch is het geen goed idee om je dagelijkse portie vers fruit te vervangen door gedroogd fruit. Eerst en vooral worden er aan gedroogd fruit vaak suikers en additieven toegevoegd. Wanneer je dus gedroogd fruit koopt, verzeker je er dan van dat het gaat om de natuurlijke variant. Daarnaast is het zo dat in gedroogd fruit de suiker veel meer geconcentreerd is. Daarom bevat een kleine portie gedroogd fruit veel meer calorieën dan een grote portie vers fruit.

cf7897e1180f91a375dc64b1d489d05a

Afbeelding van @ Calorie fixes

Zoals ik hierboven al vermeldde, wordt bij gedroogd fruit al het vocht uit het fruit gehaald. En het is net dankzij de grote hoeveelheid water die in fruit zit, dat je een veel voller gevoel gaat hebben na het eten van een vers stuk fruit. Daardoor ga je later ook minder snel honger krijgen. Daarom ga je al snel te veel gedroogd fruit eten om dat zelfde verzadigde gevoel te hebben. Met als resultaat dat je lichaam te veel suikers binnenkrijgt op een korte tijd.

Om af te sluiten kunnen we besluiten dat gedroogd- en vers fruit beide een gezonder tussendoortje zijn dan snoep of koeken. Maar als je wil vermageren of op je lijn probeert te letten, dan kies je in het vervolg wellicht beter voor een stuk vers fruit en niet voor een handvol gedroogd fruit.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s