Welk sporthorloge gebruik ik?

Dat bewegen gezond is, dat weet iedereen. Toch wordt er de laatste jaren meer en meer aandacht aan besteed. Ook heel wat bedrijven trachten hun werknemers te stimuleren om meer te bewegen door sportsessies te organiseren, rechtstaande tafels te installeren, walking meetings te houden of zelfs activity trackers gratis aan te bieden aan hun personeel. Dat activity trackers razend populair zijn vandaag merk je niet alleen aan de vraag die mensen ernaar hebben, maar ook aan het aanbod: smartwatches, apps op je smartphone, activiteitstrackers of sporthorloges. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden, zoveel kleuren en zoveel verschillende prijscategorieën. Maar doen ze uiteindelijk niet allemaal hetzelfde? Namelijk ons motiveren om meer te bewegen en om toch 10.000 stappen per dag te halen?

Als je enkel je dagelijks aantal stappen wilt bijhouden, dan heb je waarschijnlijk wel voldoende met een app die je kan downloaden op je smartphone of met een smartwatch. Maar als je echt wil sporten en je sportprestaties wilt analyseren, dan ben je waarschijnlijk beter af met een sporthorloge. Als beginner liep ik in eerste instantie ook enkel met een app. Maar je merkt gauw dat die niet volledig nauwkeurig zijn en dat je beperkt zit in de gegevens die de app verzamelt. Het grootste probleem bij het lopen met een app voor mij was enerzijds de batterij van mijn smartphone die super snel leegliep bij het combineren van mobiele data en de app. De helft van de tijd viel mijn smartphone gewoon uit, wat dus heel vervelend was omdat ik dan gewoon geen idee had hoe lang ik nu gelopen had. Anderzijds loop ik regelmatig op hartslag, wat met een app niet meetbaar is.

Daarom besloot ik vrij snel om mij een sporthorloge aan te schaffen. Maar ook daarin zijn zoveel merken, wat er voor zorgt dat de keuze niet gemakkelijk is. Je moet, bij het kopen van een sporthorloge, al goed weten waar je naar op zoek bent. Kies ik een Fitbit, een Polar, een Garmin of een TomTom? Neem ik een horloge met of zonder scherm? Moet het wel of niet waterdicht zijn? Moet het met of zonder hartslagmeter zijn? Moet er een GPS-functie of niet in verwerkt zitten? Om een antwoord te krijgen op die vragen, moet je zelf eerst nadenken wat je zelf nodig vindt. Daarnaast raad ik je aan om wat reviews te lezen, zodat je voor een bepaald merk kan kiezen.

Zelf had ik al veel goeds gehoord en gelezen over Garmin. Daarom besloot ik om de Garmin Forerunner 35 te kopen. Op de website van Garmin kost deze €199,99, wat al een behoorlijke prijs is wanneer je pas begint te lopen. Op andere shops zoals bol.com, MediaMarkt of Coolbue vind je hem goedkoper, namelijk rond de €150,00. Ondanks de prijs, ben ik er tot op vandaag heel tevreden van. Ik draag mijn sporthorloge trouwens elke dag, zelfs wanneer ik ga werken. Dat kan omdat de sporthorloge vrij subtiel is en toch een mooi design heeft. Hij is natuurlijk wel breder dan een Fitbit bijvoorbeeld, maar dat komt omdat er een groter scherm op zit. Maar daar koos ik natuurlijk zelf voor. Ik vind het namelijk handig om bij het lopen alles duidelijk te kunnen zien op een ietwat groter scherm. Tegenover andere modellen is het scherm nog steeds kleiner, ideaal dus voor mij.

inline1b

Wat kan je allemaal doen met de Garmin Forerunner 35? Eerst en vooral bevat het een aantal basisfuncties: hij telt je aantal stappen, je aantal verbrandde calorieën (zowel de actieve als de inactieve) en het aantal minuten intensieve training van de afgelopen weken. Wat de laatste twee functies betreft, vind ik het heel handig dat je een persoonlijk doel kan instellen via de Garmin app die je kan downloaden op je smartphone of zelfs op je computer kan raadplegen. Bovendien gaat de app automatisch je doel bijwerken, wanneer hij merkt dat je steeds aan je doel geraakt. Zo blijf je jezelf uitdagen en verbeteren. Daarnaast motiveert het sporthorloge je nog eens extra om te bewegen, door je er aan te helpen herhinneren dat het tijd is om te bewegen. Ikzelf heb die meldingen wel afgezet, omdat ik dit vrij vervelend vond om deze meldingen telkens te krijgen op het werk.

Doordat het toestel automatisch synchroniseert op je smartphone, worden je sportprestaties via Bluetooth onmiddelijk weergegeven in de Garmin app. Gebruik je nog andere apps? Geen probleem, dan synchroniseren de andere apps gewoon mee. Je hoeft dus geen apps meer te gebruiken tijdens het lopen, wat ik zelf heel handig vind. Toch blijven mijn training gesynchroniseerd op de apps die ik graag gebruik, namelijk Strava en Nike+ Run Club. Bij het verbinden met je smartphone, kan je er trouwens ook voor kiezen om je smartphone notificaties te verbinden aan je sporthorloge. Je kan dus ook gemakkelijk je berichtmeldingen (van sms’jes, Facebook, WhatsApp of Instagram bijvoorbeeld) lezen op je sporthorloge. Zelfs je muziek kan je er super makkelijk mee bedienen.

Andere zaken die je kan doen met het sporthorloge en die ik persoonlijk heel belangrijk vind, is kiezen tussen verschillende sportfuncties. Met de Garmin Forerunner 35 kan je namelijk een onderscheid maken tussen: buiten lopen, binnen lopen, fietsen of cardio. Je kan de horloge dus niet enkel gebruiken bij het lopen, maar ook bij andere sportactiviteiten. Super handig toch? Ook lopen op hartslag wordt nog gemakkelijker dankzij de hartslagmeter die in de horloge verwerkt zit. Je kan dankzij deze functie niet alleen je hartslag continu in de gaten houden, maar eveneens de gemiddelde hartslag over je hele training heen raadplegen, alsook de minimum en maximum hartslagfrequentie die je tijdens je training haalde.

In de Garmin app wordt eveneens de route die je gelopen hebt weergeven, dankzij de GPS-functie. Die wordt zowel weergeven op een standaard kaart, als op een satellietfoto. Ook de hoogteniveaus van je route worden berekend. Nog andere handige functies die de Garmin Forerunner 35 heeft, zijn onder andere de slaapanalyse-functie en de weer-functie. Wanneer je smartphone en horloge verbonden zijn, kan je dus op elk moment van de dag op je horloge het actuele weerbericht bekijken. Ook wordt voor elke training bijgehouden welke de weeromstandigheden waren. Tot slot is de Garmin waterdicht. Hij kan dus tegen sneeuw, regen en douches, maar je kan er ook mee zwemmen.

Al bij al blijft het dus een dure aankoop, maar ik zou mijn Garmin voor geen geld meer kunnen missen tijdens en naast mijn trainingen. Investeren in een goede sporthorloge is naar mijn mening zeker en vast de moeite waard!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s