20 km door Brussel: nog 4 weken te gaan

Ik kan het nauwelijks zelf geloven. Maar het is bijna zover. De 20 km door Brussel komen dichter en dichter bij. Zonder er echt bij stilgestaan te hebben, schreef ik me een aantal weken geleden in. Ik had een doel nodig om gemotiveerd te blijven en om méér te kunnen en willen doen. Maar als je me één jaar geleden gevraagd zou hebben of  ik op een dag 20 km aan één stuk zou lopen, dan was ik waarschijnlijk gewoon super hard beginnen lachen. Want één jaar geleden stond ik letterlijk nergens. Ik had niet eens loopschoenen.

Zo zie je maar, hoe snel alles kan gaan en hoe snel je leven kan veranderen. Ik kan me vandaag niet meer voorstellen dat ik ooit zou moeten stoppen met lopen. Als ik eens een training moet overslaan, word ik al helemaal gek. De drang om naar buiten te gaan en om mijn hoofd te legen en mezelf keer op keer te zien verbeteren, is gewoonweg veel te groot geworden.

Nu sta ik hier dus: met nog exact vier weken voor mij om mijn doelstelling te halen. De langste afstand die ik tot nu toe gelopen heb is 15,5 km en dat is al een tijdje geleden. Dat was een trail die ik in oktober uitliep met een tijd van 1:36:26. En die was voor mij echt heel erg moeilijk. Daarna heb ik zelf nog een keer of twee tijdens een training 15 km gelopen, met een tijd van 1:33:25. Die ging vrij goed, maar is ook al geleden van januari.

Daarom heb ik de laatste weken geprobeerd om 3 keer per week langere afstanden te gaan lopen. Zo liep ik de laatste 3-4 weken altijd tussen de 30 en 40 km per week. Daarvoor liep ik gemiddeld 20 à 25 km per week. Het tempo houd ik momenteel op hetzelfde niveau. Ik heb mezelf namelijk voorgenomen om mij niet te focussen op de tijd. Mijn doel is in eerste instantie om die 20 km gemakkelijk te kunnen uitlopen. Bij de inschrijving van de 20 km door Brussel moet je een tijdsinschatting aanduiden, omdat je in verschillende waves vertrekt. Ik heb een tijd van 2:20 doorgegeven. Dat betekent dat ik op een gemiddeld tempo van 9.5 – 10 km/h zal lopen en dat is ook het huidig tempo waarop ik nu meestal loop. Ik wil mezelf tijdens het loopevent geen druk opleggen, daarom dat ik het wat ruimer heb ingeschat.

Aangezien er nog 4 weken zijn voor de d-day, zal ik wekelijks een update geven van mijn trainingsschema. Mijn trainingschema houdt telkens 3 hardlooptrainingen per week in en één of twee andere sportactiviteiten. Het is namelijk belangrijk om je lichaam voldoende rust te geven, door rustdagen en andere sportactiviteiten dan lopen in je schema te lassen. Deze week ziet mijn training er zo uit:

Week 1 (30 april tot 6 mei)

  • Maandag: een uurtje squashen
  • Dinsdag: intervaltraining (20 min warmlopen – 5 min aan 70-75% MHF, 3 min aan 80-85% MHF, 1 min aan 90% MHF – 5 min recupereren – herhaling: 5 min aan 70-75% MHF, 3 min aan 80-85% MHF, 1 min aan 90% MHF – 10 min rustig uitlopen)
  • Woensdag: rustdag
  • Donderdag: duurloop 70 min (gemiddeld tempo: 6:20/km)
  • Vrijdag: rustdag
  • Zaterdag: duurloop 90 min (gemiddeld tempo: 5:55/km)
  • Zondag: 30 min losfietsen

2 reacties op ‘20 km door Brussel: nog 4 weken te gaan

  1. Het is een mooi parkoers, leuke sfeer maar toch vrij zwaar (zeker de laatste km’s). Loop iets boven je LSD tempo en het komt goed 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s