Je hoort vaker en vaker dat ontbijten met havermout gezond is. Maar is havermout nu een hype of een blijver? Hoe komt het dat dit voedingsmiddel de laatste jaren weer zo enorm hip is geworden? Dat havermout gezond was, wisten we eigenlijk al veel langer. Het heeft ook altijd in de welbefaamde voedingsdriehoek gestaan. Maar de traditionele havermoutpap werd aan de ontbijttafel langzamerhand vervangen door allerlei populaire en gecommercialiseerde cornflakes en muesli. Toch beginnen we meer en meer te beseffen dat alle – door marketing gedreven – “gezonde” ontbijtgranen, eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn. En juist daarom is havermout een veel beter alternatief om mee te ontbijten.
Haver(mout) behoort tot de familie van de granen. En wie het woord granen hoort, denkt waarschijnlijk meteen aan koolhydraten. Het klopt inderdaad dat alle graansoorten koolhydraten bevatten. En in de meeste diëten worden koolhydraten vaak van de menu geschrapt. Toch is pure of onbewerkte havermout één van de gezondste ontbijtalternatieven die er bestaat. Ik leg hier de nadruk op onbewerkt en puur, omdat er ook kant-en-klare havermoutpapjes bestaan. Maar deze zijn eigenlijk even ongezond als de muesli en cornflakes die je in de supermarkt vindt. Allemaal vol toegevoegde suikers.
Maar hoe komt het dan dat pure havermout zo gezond is? Wel, haver(mout) heeft een aantal voordelen. Vooreerst bevat het in tegenstelling tot andere granen geen gluten en is het een onbewerkt product. Bovendien zit het vol gezonde vezels, eiwitten en vitaminen. Deze rijkheid aan vezels zorgt voor een betere spijsvertering. Naast een betere darmwerking, vult havermout de maag goed en houdt het bijgevolg de honger in toom. Dat komt doordat de vezels in havermout traag verwerkt worden. Net daarom krijg je na het eten van havermout minder snel weer honger, wat dus ideaal is wanneer je op je voeding wil letten.
Daarnaast kan je dankzij het regelmatig eten van haver(mout) je cholesterolgehalte verlagen. Cholesterol gaat hand in hand met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dankzij de vezels “beta-glucanen” in havermout, ga je de absorptie van vetten en cholesterol verlagen, waardoor een te hoog cholesterolgehalte bijgevolg vermeden kan worden.
Zoals ik daarnet al aanhaalde, bevat havermout koolhydraten. Dit zijn echter gezonde koolhydraten die eveneens traag verwerkt worden in ons bloed. Net daardoor blijft je bloedsuikerspiegel laag en constant. Dit zorgt ervoor dat je geen energiepieken creëert, wat wel het geval is bij het eten van brood of cornflakes. Ook ideaal dus voor mensen met overgewicht of diabetes. Maar ook perfect voor mensen die heel wat uren in de fitness doorbrengen. Want trage koolhydraten zijn heel goed voor je spieren.
Tot slot kan je met havermout je inspiratie de vrije loop laten gaan: van havermoutpap- en koekjes tot havermoutbrood of -pannenkoeken. Er bestaan talloze receptjes. Het kan trouwens ook super snel klaargemaakt worden. Havermoutpap bijvoorbeeld, kan op 5 minuten tijd op de ontbijttafel klaar liggen. Meng het met (soya)melk en laat opwarmen in de microgolfoven gedurende 2 à 3 minuten en je pap is klaar. Je voegt er dan zelf eender welke topping aan toe: fruit, nootjes of andere superfoods.
Neem de volgende keer in de supermarkt dus zeker een pak havermout mee. Het is namelijk niet alleen gezond, maar ook nog eens heel goedkoop. Waarom nog wachten?