Lopen op een nuchtere maag bevordert vetverbranding

Processed with VSCO with a5 preset

Heel wat sporters die willen afvallen gaan ’s ochtends vroeg lopen op een nuchtere maag. Ook professionele atleten voegen dit soort training toe aan hun schema. Hoe werkt het? Je eet ’s avonds een gewone maaltijd, gaat slapen en staat ’s ochtends op. Je drinkt een groot glas water en gaat lopen. Wanneer je terug komt, eet je dan gewoon je ontbijt en je dag kan beginnen. Maar is lopen op een lege maag echt zoveel beter?

Als je wil vermageren, kan je er inderdaad voor kiezen om aan je schema een aantal trainingsdagen toe te voegen waarop je nuchter gaat lopen. Bij sporten gaat je lichaam op zoek naar energie die we normaal gezien halen uit onze voeding. Wanneer deze ontbreekt, gaat je lichaam de energie uit je vetvoorraad halen. Daardoor verbrand je dus meer vet. Heel wat onderzoek heeft effectief aangetoond dat mensen die gaan lopen voor hun ontbijt meer vet verbranden dan mensen die gaan lopen na het ontbijt.

Maar dat wil nog niet zeggen dat je er daarom gewicht mee verliest. Je verbrandt namelijk evenveel calorieën bij het lopen op een lege maag, als bij het lopen op een volle maag. Bovendien kan je op een lege maag niet even lang lopen als op een volle maag. Dat komt omdat niet iedereen hier even goed mee om kan. Lopen op een nuchtere maag kan namelijk lijden tot een te lage bloedsuikerspiegel met duizeligheid, hoofdpijn of zelfs hartkloppingen als gevolg. Dus als je nog geen ervaren loper bent, kan je beter wat eten voor je gaat lopen. Een andere optie is om aan intervaltraining te doen, waarbij je aanzienelijk minder vetten, maar wel meer calorieën verbrandt.

Dat lopen op een lege maag je sportprestaties zou verbeteren of verzwakken, daar is het ei nog niet over gelegd. Het ene onderzoek toont aan dat het je prestaties bevordert en het andere dat het je prestaties verlaagt. Eén ding is zeker: als je niet voldoende ervaring hebt, gaat het waarschijnlijk meer kwaad dan goed doen. Ik heb er zelf in ieder geval moeite mee, maar dat heeft mede te maken met het feit dat ik de dag niet door kan zonder ontbijt. Ik doe het in principe alleen wanneer ik op vakantie ben. Dan sta ik gewoon vroeg op om de hitte te vermijden en om erna meer te kunnen genieten van het lekkere ontbijt. Want meteen na een ontbijt lopen, lukt voor mij moeilijk. Ik heb namelijk altijd 1 à 2 uur nodig om mijn eten te verteren, alvorens ik me kan inspannen.

Wil je het toch proberen? Dan heeft lopen op een nuchtere maag niet alleen het voordeel dat je er meer vet door verbrandt. Het zorgt namelijk ook voor een grote mentale boost, want lopen op een lege maag vergt heel wat doorzettingsvermogen en een sterke mentaliteit. Want gemakkelijk is het niet. Ook voor marathon-lopers kan het voordelig zijn. Je gaat op die manier namelijk je lichaam leren om zo lang mogelijk energie uit je reserves te putten. Tot slot, win je er heel wat tijd mee. Je staat wat vroeger op, gaat lopen en je dag kan beginnen.

Hier een aantal tips wanneer je ’s ochtends vroeg op een nuchtere maag wil gaan lopen:

  • Lopen zonder te eten, dat kan. Maar lopen zonder iets gedronken te hebben, dat kan niet. Zorg er dus altijd voor dat je voor, tijdens en na het lopen je lichaam voldoende hydrateert.
  • Neem wat druivensuiker of een energie-gel met je mee, voor het geval dat je een flauwte mocht krijgen.
  • Spring niet uit je bed om te gaan lopen. Geef je lichaam en spieren de tijd om wat op te warmen. Begin met kort even te wandelen, alvorens je op een nuchtere maag gaat lopen.
  • Pas je training aan. Bij een lege maag kan je geen zware training aan. Ga dus voor een footing sessie, waarbij je op een rustig tempo loopt. Je loopt dan best aan 60-70% van je maximale hartslagfrequentie (MHF).
  • Korte afstanden! Een training op nuchtere maag doe je niet langer dan 30 à 50 minuten.
  • Gelopen op een nuchtere maag? Vergeet na het lopen niet dat je lichaam écht alle suikers heeft opgebruikt. Je lichaam heeft dan een stevig ontbijt verdient om te recupereren.

Zo, je weet wat je kan doen. Nu nog alleen de motivatie vinden om vroeger uit je bed te komen. Als het je lukt, dan voel jezelf wel twee keer zo voldaan. Want er is geen beter gevoel om je dag mee te starten, wetende dat je training voor die dag er al op zit!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s