Noten en vetten: wat je moet weten

Processed with VSCO with a6 preset

Je hebt het alvast wel eens horen zeggen: “noten zijn dikmakers” of “er zitten te veel vetten in noten”. Toch worden ze in heel wat diëten aan het lijstje toegevoegd van voedingsmiddelen die tijdens een diëet toegelaten zijn. Hoe komt dat dan?

Het klopt dat noten vet bevatten. Maar zoals ik al aanhaalde in één van mijn vorige blogposts, zijn niet alle vetten ongezond voor je. Het woord vet doet ons meteen schrikken. En het liefst van al zouden we alle vetten in onze maaltijden willen schrappen. Maar wees gerust, dat is helemaal niet nodig.

Er bestaan namelijk twee soorten vetten: de verzadigde vetten (ongezonde vetten) en de onverzadigde vetten (gezonde vetten). Net zoals vis, avocado en zaden, maken ook noten deel uit van de gezonde vetten.

Hoewel noten veel vet, en dus een hoge energiewaarde (lees: calorieën) bevatten, zijn ze geen dikmakers. Dit komt omdat noten goed vullen en je daarom minder snel honger krijgt. Doordat noten eiwitten, ijzer en vitamines bevatten, kunnen ze zelfs beschouwd worden als volwaardige vleesvervangers. Heb jij na het eten van een slaatje ook niet altijd het gevoel dat je voldoende gegeten hebt? Voeg er de volgende keer dan wat noten aan toe. Je zal dan met een voller gevoel de tafel verlaten.

Je kan de noten ook eten als gezond tussendoortje. Doordat noten weinig koolhydraten bevatten, zorgen ze voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Je vermijdt met noten dus dat je bloedsuikerspiegel in pieken stijgt. Want het zijn die pieken die er voor zorgen dat je snel weer honger krijgt.

Noten zijn niet alleen gezond als je je gewicht onder controle wilt houden. Heel wat onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat het dagelijks eten van een handvol noten een lager cholesterolgehalte met zich teweeg brengt. Bovendien hebben noten een beschermend effect tegen hart- en vaatziekten.

Processed with VSCO with a6 preset

De volgende keer dat je in de supermarkt voor de noten en zaden staat, neem dan gerust een reserve mee naar huis. Het enige nadeel van ze te kopen in de supermarkt, is de prijs. Een doosje noten van 200 gram kost je al snel rond de 6 euro. Je kan ze goedkoper vinden op De Notenshop. Een notenmix van 450 gram, kost je daar iets meer als 7 euro. Echt wel de moeite dus. Ik koop er trouwens niet alleen noten, maar ook havermout, quinoa of spelt-en amandelmeel. Je vindt er alles wat je maar wil.

Let wel op dat je je houdt aan de aangeraden hoeveelheid, zijnde 25 à 30 gram per dag. Een handvol dus. Kies ook altijd voor ongezouten notenwant te veel zout is ook niet gezond.

Onthoud dit: You’re nuts if you don’t eat nuts.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s