Life is better in (good) running shoes

df0d1309660c0c6e25728062e8201b6f--insta-captions-friends-fashion-forward

Good shoes take you to good places. En niets is minder waar voor loopschoenen! Maar hoe kies je een goed paar loopschoenen? Waar moet je op letten? Hoeveel kosten ze? En waar koop je ze?

Ik begrijp het hoor. Je begint pas te lopen en je wil er niet te veel geld aan uitgeven. Want wie weet hoe lang houd je het deze keer weer vol? Fout. Zo moet je dus niet denken. Ga zeker niet naar een gewone sportwinkel om, zonder advies, een leuk paar sportschoenen te kopen. Een goedkope sportschoen kan namelijk schade aan je enkels, knieën en zelfs onderrug berokkenen. Je voeten verdienen stevigheid.

Maar hoe kies je dan een goed paar loopschoenen? Dit kies je eigenlijk niet zelf. Er bestaan vandaag de dag heel wat technologieën om je looppas te analyseren. Want niemand is hetzelfde en ieder heeft dus een aangepaste schoen nodig. Er bestaan heel wat analysecenters die dit gratis doen. Ikzelf ging naar Time 2 Run in Hasselt. Wat kan je verwachten in zo’n looplab? Wel, je zal gevraagd worden om op blote voeten even te lopen op de loopband. Een kleine camera gaat je looppas dan filmen. Na het lopen, analyseer je samen met de specialist de beelden. Op de beelden zal je meteen zien waar jij al dan niet meer steun nodig hebt.

Op basis van die analyse, zal de verkoper samen met jou een aangepaste schoen zoeken. Hij houdt hierbij niet enkel rekening met de vorm van je voeten en je looppas, maar ook met je eigen doelstellingen. Hoeveel ga je ermee lopen? Ga je vooral op harde grond of op zachte grond lopen? Ga je gewoon op straat lopen of ga je trails lopen? Op basis van al die vragen, zal hij jou een bepaald merk en model toewijzen. Je krijgt dus een loopschoen die 100% bij jouw voeten past en je betaalt helemaal niets extra voor de analyse. Handig toch?

image2

Wanneer je je loopschoenen koopt, vergeet dan niet dat het belangrijker is dat ze comfortabel zitten dan dat ze er mooi uitzien. Meestal stellen ze je in zo’n loopcentrum wel meerdere modellen voor. Als ze goed zitten en er daarbovenop ook nog eens leuk uitzien, dan is dat mooi meegenomen. Maar laat je vooral niet verleiden door de kleurtjes en de vorm van de schoen. Het gaat om de steun die het aan je voeten geeft tijdens het lopen.

Voor een goede loopschoen betaal je gemakkelijk tussen de 120 en 150 euro. Neen, dat is niet goedkoop. Maar het is wel belangrijk. Beschouw het als een investering. Het is aangeraden om met één paar loopschoenen tussen de 700 en 1.000 km te lopen. Daarna kan je ze best weer vervangen. Ik probeer het altijd te vergelijken met een fitnessabonnement. Dat kost je gemakkelijk tussen de 400 en 500 euro per jaar. En dan heb je er nog geen sportkleding bij. Lopen kost je in principe niets, dus je hoeft enkel te investeren in een goed paar schoenen. En leuke sportkleren, ofcourse!

Benieuwd met welke loopschoenen ik loop? Wel ik en mijn vriend hebben allebei de test gedaan in het Time 2 Run looplab en daar werden ons Brooks voorgesteld. Zie foto hierboven.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s