Niets zo gezond als een smoothie?

11352089_493325954163813_1110302005_n(1)

Drie rijpe bananen, een handvol aardbeien, een kiwi en nog wat framboosjes. Allemaal in de blender en mixen met wat fruitsap: je gezonde tussendoortje is klaar. Maar helaas, niets is minder waar. Hoezo? Iedereen zegt toch dat je twee à drie stukken fruit per dag hoort te eten?

Ja. Er bestaat niets beter dan fruit als tussendoortje. Maar geen drie à vier stukken in één keer en dan nog eens allemaal gemixt. Een smoothie is eigenlijk een suikerbom die je bloedsuikerspiegel in één keer heel fel gaat doen stijgen. Je krijgt er tijdelijk heel wat energie door, maar die energie verdwijnt ook weer heel vlug. Net zoals alle andere ongezonde snacks.

Doordat je het fruit gaat mixen, gaan alle gezonde vezels eigenlijk verloren en het zijn net die vezels die ons lichaam nodig heeft. Als je die vezels afbreekt door je fruit te mixen, komen de suikers onmiddelijk in je maag terecht. En daardoor gaat het vet zich sneller opstapelen.

Je bent dus beter af om in het vervolg je fruit in zijn geheel op te eten. Dan gaan de gezonde suikers niet verloren. Bovendien zal je ook minder snel honger krijgen.

Heb je toch heel wat rijp fruit over en snak je naar een lekkere frisse smoothie?  Hier zijn wat tips:

  • Gebruik geen fruitsap uit de supermarkt om je fruit mee te mixen. Fruitsap uit de supermarkt bevat, in tegenstelling tot wat de naam doet denken, geen vitaminen of gezonde voedingsstoffen. Eigenlijk zit er alleen maar suiker in. Kies daarom dus voor water of soyamelk. Ikzelf gebruik het liefst die van Alpro.
  • Je smoothie lekker koud krijgen? Gebruik geen ijsblokjes, want die gaan de smaak van je smoothie flauw maken. Neem dus liever ingevroren fruit of vries vers fruit eerst zelf in.
  • Groene smoothies zijn een beter alternatief. Voeg groenten toe in je smoothie zoals: komkommer, bladspinazie of avocoda. In groenten zitten namelijk vetten die ons lichaam nodig heeft.
  • Wil je je gewoonlijk ontbijt vervangen door een smoothie? Gebruik dan magere of griekse yoghurt. Dat vult beter. Laat je inspireren door de ontbijtsmoothie van Sandra Bekkari.

Laat je zeker niet afschrikken door de suikers die in fruit zitten en de vetten die in sommige groenten zitten. Ons lichaam heeft ze nodig. En nog veel meer wanneer je sport.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s